Pohostite rodinu či priateľov týmito lahodnými chuťovkami „15 tipov na vynikajúce pohostenie pre návštevy“
RECEPT

Pohostite rodinu či priateľov týmito lahodnými chuťovkami "15 tipov na vynikajúce pohostenie pre návštevy"
chrumkavé bagetky s jablkovo-cibuľovou nátierkou
Ingrediencie:
bageta
1 jablko
1 cibuľa
150g maslo
50g vlašské orechy
0,5pl horčica
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Bagetu nakrájame na kolieska, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zhora potrieme malým množstvom masla. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov, kým má zlato-hnedú farbu(alebo ich opečieme na panvici).
Cibuľu nakrájame na drobno, opečieme na panvicu s maslom. Pridáme jablko nakrájané na malé kúsky a opekáme, kým jablko zmäkne. Potom necháme vychladnúť.
Orechy nasekáme na drobno a opražíme na suchej panvici. Primiešame ich k jablkovej zmesi spolu s horčicou a dochutíme soľou, korením.
Hotovú nátierku natrieme na opečené bagetky a máme hotovo!
Dobrú chuť!
zapekané sendviče s mletým mäsom
Ingrediencie:
sendvič/ toastový chlieb
300g mleté bravčové mäso
1 cibuľa
soľ, korenie podľa chuti
sušený cesnak, petržlenová vňať (podľa chuti)
strúhaný syr
maslo
Postup:
V mise zmiešame mleté mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, korenie, sušený cesnak, petržlenovú vňať.
Sendviče potrieme tenkou vrstvou masla, rovnomerne navrstvíme mleté mäso, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút.
Dobrú chuť!
Pizza slimáky z lístkového cesta
Ingrediencie:
lístkové cesto
syrokrém
kečup alebo paradajkové drť
šunka, suchá saláma
plátkový syr
pizza korenie
Postup:
Na rozvaľkané lístkové cesto rozotrieme syrokrém, potrieme kečupom, posypeme pizza korením.
Pridáme plátky šunky, syra, suchú salámu.
Cesto pevne zrolujeme do rolády a nakrájame na cca 1,5 cm kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 15 – 20 minút.
Dobrú chuť!
Vyprážané rolky so šunkou a syrom
Ingrediencie:
200g hladká múka
1 vajce
3pl olivový olej
štipka soli
1čl prášok do pečiva
šunka + syr
1 vajce + strúhanka na obalenie
Postup:
V mise zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme vajce, olej a štipku soli. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme ho na tenký plát a nakrájame na obdĺžniky.
Na každý obdĺžnik dáme plátok šunky, plátok syra a zrolujeme. V mise rozšľaháme vajce, každú rolku obalíme vo vajci a následne v strúhanke.
Pripravené rolky smažíme na panvici s olejom do zlatistej farby.
Dobrú chuť!
Chrumkavé bagetky s kozím syrom, medom a orechmi
Ingrediencie:
bageta
150g čerstvý kozí syr
50g vlašské orechy
3pl med
2pl olivový olej
soľ, korenie podľa chuti
tymián (voliteľné)
Postup:
Bagetu nakrájame na kolieska(hrúbka 1cm), poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom(pokvapkáme) a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 7 - 9 minút do zlatista.
Kozí syr zmiešame s lyžicou medu, pridáme štipku soli, korenie. Na dochutenie môžeme pridať čerstvý tymián.
Upečené bagetky necháme mierne vychladnúť, bohato potrieme syrom, posypeme nasekanými vlašskými orechmi a pokvapkáme medom.
Dobrú chuť
špenátové trojuholníky s Feta syrom
Ingrediencie:
3 pláty filo cesta
250g syr Feta
2 hrste baby špenát
1 vajce
125ml mlieko
125ml olej
2pl voda
1čl soľ
mak/semienka na posypanie
vaječný žĺtok na potretie
Postup:
V miske si metličkou zmiešame vajce, vodu, olej, mlieko a soľ.
Rozvaľkáme plát filo cesta, nalejeme trochu pripravenej zmesi a rovnomerne rozotrieme. Na zmesou potretý plát položíme ďalší a opäť nalejeme trochu pripravenej zmesi, rovnomerne rozotrieme a opakujeme aj pri treťom pláte, celkovo budú 3 vrstvy cesta na sebe.
Špenát zmiešame so syrom Feta, navrstvíme na pripravené pláty, zvinieme do rolky a nakrájame na trojuholníky.
Pripravené trojuholníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme makom/semienkami a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Dobrú chuť!
Chrumkavé plnené bagety
Ingrediencie:
1 - 2 biele bagety(alebo sendvič)
100g saláma/klobása
2 veľké zemiaky
1 vajce
olej
soľ
môžeme dochutiť pažítkou, petržlenovou vňaťou, kôprom, bylinky podľa chuti
Postup:
Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Klobásu, salámu alebo čo sa rohodnete použiť si nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké pásiky. Pridáme nasekaný kôpor, trochu soli, vajce a dobre zmiešame.
Na pokrájané sendviče/bagety si lyžicou naložíte pripravenú zmes a trošku pritlačte aby sa to prichytilo na sendvič.
Zahrejeme si panvicu potretú olejom a po rozohriatí na ňu naukladáme sendviče opakom – to znamená naplnenou stranou na panvicu.
Opečieme do zlatista a potom obrátime a ešte chvíľku opečieme kým sendvič nezhnedne. Výborne chutia aj teplé aj po vychladnutí.
Dobrú chuť!
MINI párky v župane
Ingrediencie:
2 lístkové cesta
2 balenia mini párkov
1 camembert
jarná cibuľka
vajce na potretie
soľ, sezamové semienka
Postup:
Lístkové cesto vyvaľkáme(alebo kúpime vyvaľkáme), vykrojíme kruh a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Jarnú cibuľku nakrájame, zo syra zrežeme vrchnú časť, dovnútra dáme nakrájanú jarnú cibuľu, štipku soli, zatvoríme odrezanou vrchnou časťou a položíme na stred kruhu z lístkového cesta.
Vrch prikryjeme druhým lístkovým cestom(tiež v tvare kruhu) , okraje popritláčame, vznikne nám "slniečko". Okraje lístkového cesta narežeme na rovnaké pásiky, do ktorých po jednom zatáčame mini párky.
Nakoniec potrieme lístkové cesto rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre na 160 stupňov približne 10 – 15 minút.
Dobrú chuť!
Plnené vajíčka z krabích tyčiniek
Ingrediencie:
1 čerstvá uhorka
250g krabie tyčinky
6 uvarených vajec
3 strúčiky cesnaku
1PL majonéza
soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené vajcia si prekrojíme na 2 polovice a vyberieme žĺtky.
Krabie tyčinky a čerstvú uhorku si nakrájame nadrobno, pridáme pretlačený cesnak, žĺtky, majonézu, soľ, korenie podľa chuti a všetko dohromady premiešame.
Nakrájané polovice vajíčok naplníme pripravenou zmesou a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
pizza toasty
Ingrediencie:
toastový chlieb
200g šunka
200g strúhaný syr
1/2 hrnčeka kyslá smotana
1čl korenie na pizzu
kečup/paradajková drť
Postup:
Šunku nakrájame na pásiky/malé kocky, pridáme strúhaný syr, smotanu, korenie a dobre premiešame.
Toastový chlieb poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, navrstvíme zmes(na toasty môžeme natrieť kečup/drť) a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10-15 minút.
Dobrú chuť!
Avokádové GUACAMOLE
Ingrediencie:
2ks avokádo
5ks cherry paradajky
1ks cibuľa šalotka
1ks chilli paprička
1 strúčik cesnak
2pl šťava z citróna
1čl sušený koriander
soľ
Postup:
Avokádo očistíme a roztlačíme vidličkou. Šalotku, chilli papričku nakrájame nadrobno, cherry paradajky nakrájame na malé kúsky.
K avokádu pridáme nakrájanú zeleninu, pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, koriander, soľ a zmiešame.
Natrieme na hrianky alebo iné pečivo a máme hotovo!
Dobrú chuť
Tortilla s cesnakovo-syrovou plnkou
Ingrediencie:
1 - 2ks tortilla
200g tvrdý syr
50g biely jogurt/kyslá smotana
3 vajcia
3 strúčiky cesnaku
bylinky podľa chuti
Postup:
Vajcia uvaríme, vychladnuté nastrúhame na hrubom strúhadle, nastrúhame tvrdý syr, pridáme pretlačený cesnak.
Nakoniec pridáme nasekané bylinky – môžeme použiť kôpor, petržlenovú vňať alebo jarnú cibuľku a zmiešame všetko dohromady spolu s jogurtom alebo smotanou.
Zmes natrieme na tortillu a zrolujeme. Hotovú tortillu zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke približne 1 hodinu. Po hodine môžeme vybrať z chladničky a nakrájať.
Dobrú chuť!
Lahodná tvarohová pomazánka s pečenou tekvicou a fetou
Ingrediencie:
Maslová tekvica + olivový olej
Pečivo (bageta)
1 hrudkovitý tvaroh
2 uvarené vajcia
40g maslo
1pl majonéza
soľ podľa chuti
feta syr na posypanie
Postup:
Tekvicu si očistíme, olúpeme, vydlabeme vnútro a nakrájame na pásiky. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme nakrájanú tekvicu a pokvapkáme olivovým olejom. Keď je tekvica polomäkká, prepneme rúru na gril a necháme dopiecť, aby chytila zvrchu trochu farbu.
V mise si zmiešame tvaroh, uvarené nastrúhané vajcia, Ďalej pridáme zmäknuté maslo, majonézu, soľ a všetko dobre zmiešame.
Chlieb alebo bagetu nakrájame, navrstvíme tvarohovú pomazánku, pridáme plátok pečenej tekvice a posypeme feta syrom. Môžeme ozdobiť bylinkami, korením podľa seba a máme hotovo!
Dobrú chuť!
Cesnakovo-syrová nátierka
Ingrediencie:
250g tvrdý syr
1 kyslá smotana
2-3PL tatárska omáčka
3-4 strúčiky cesnaku
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Tvrdý syr si nastrúhame na jemno. Pridáme kyslú smotanu, tatársku omáčky a prelisujeme cesnak.
Podľa chuti môžeme pridať štipku soli a čierneho korenia. Dobre premiešame a natrieme na bagety alebo iné pečivo.
Dobrú chuť!
bryndzová nátierka s cottage syrom a vajíčkami
Ingrediencie:
200g cottage syr
125g bryndza
3 vajcia
1 strúčik cesnaku
1pl plnotučná horčica
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Vajíčka uvaríme, olúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme k nim bryndzu, cottage syr, horčicu a zmiešame.
Nakoniec pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou, korením. Natrieme na čerstvé pečivo a máme hotovo!
Dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!
zdroj: sovkusom.ru, kiloretete.ro,
Leave A Comment