Chrumkavé cesto, orechov a sladký sirup, to je neodolateľná dobrota „Baklava“
Chrumkavé cesto, orechov a sladký sirup, to je neodolateľná dobrota „Baklava“
RECEPT
Chrumkavé cesto, orechov a sladký sirup, to je neodolateľná dobrota „Baklava“
INGREDIENCIE na cesto + plnku
400g Fillo cesto hotové(štrúdlové cesto)
175g rozpustené maslo
50g cukor krupica
30ml citrónová šťava + kôra z citróna
5PL med
2ČL škorica
200g nasekané vlašské orechy
200g nasekané lúpané mandle
INGREDIENCIE na sirup
300ml voda
300g kryštálový cukor
10PL med
šťava z 1/2 citróna
3 klinčeky
POSTUP
PLNKA - v hrnci na miernom ohni rozpustíme cukor s medom. Do rozpustenej zmesi pridáme nastrúhanú kôru z citróna, škoricu a orechy. Všetko dobre zmiešame a odložíme z ohňa.
Maslo si rozpustíme. Na dobre vymastený plech maslom položíme plát fillo cesta, potrieme ho maslom a naň položíme ďalší. Takto uložíme 10 plátov fillo cesta, každý plát natrieme maslom.
Na takto pripravený základ navrstvíme orechovú plnku. A opäť naukladáme 10 plátov fillo cesta, každý musí byť dobre pomastený maslom.
Pripravený koláč narežeme ostrým nožom na kocky, nie úplne až na dno plechu a dáme piecť.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov približne hodinu. Upečené cesto má byť chrumkavé a zlatisté.
Počas pečenia si pripravíme sirup. V hrnci rozmiešame vodu, cukor, med, klinčeky a citrónovú šťavu. Za občasného miešania privedieme k varu. Vychladnutým sirupom zalejeme upečený, ešte horúci koláč.
Pred podávaním necháme odstáť niekoľko hodín, najlepšie do nasledujúceho dňa.
Leave A Comment