10 tipov na „Silvestrovské pohostenie“! Pohostite rodinu či blízkych týmito chuťovkami!

RECEPT

10 tipov na "Silvestrovské pohostenie"! Pohostite rodinu či blízkych týmito chuťovkami!

Pizza slimáky z lístkového cesta

Ingrediencie:

lístkové cesto

syrokrém

kečup alebo paradajkové drť

šunka, suchá saláma

plátkový syr

pizza korenie

Postup:

Na rozvaľkané lístkové cesto rozotrieme syrokrém, potrieme kečupom, posypeme pizza korením.

Pridáme plátky šunky, syra, suchú salámu.

Cesto pevne zrolujeme do rolády a nakrájame na cca 1,5 cm kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 15 – 20 minút.

Dobrú chuť!

Vyprážané rolky so šunkou a syrom

Ingrediencie:

200g hladká múka

1 vajce

3pl olivový olej

štipka soli

1čl prášok do pečiva

šunka + syr

1 vajce + strúhanka na obalenie

Postup:

V mise zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme vajce, olej a štipku soli. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme ho na tenký plát a nakrájame na obdĺžniky.

Na každý obdĺžnik dáme plátok šunky, plátok syra a zrolujeme. V mise rozšľaháme vajce, každú rolku obalíme vo vajci a následne v strúhanke.

Pripravené rolky smažíme na panvici s olejom do zlatistej farby.

Dobrú chuť!

Chrumkavé bagetky s kozím syrom, medom a orechmi

Ingrediencie:

bageta

150g čerstvý kozí syr

50g vlašské orechy

3pl med

2pl olivový olej

soľ, korenie podľa chuti

tymián (voliteľné)

Postup:

Bagetu nakrájame na kolieska(hrúbka 1cm), poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom(pokvapkáme) a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 7 - 9 minút do zlatista.

Kozí syr zmiešame s lyžicou medu, pridáme štipku soli, korenie. Na dochutenie môžeme pridať čerstvý tymián.

Upečené bagetky necháme mierne vychladnúť, bohato potrieme syrom, posypeme nasekanými vlašskými orechmi a pokvapkáme medom.

Dobrú chuť

Chrumkavé plnené bagety

Ingrediencie:

1 - 2 biele bagety(alebo sendvič)

100g saláma/klobása

2 veľké zemiaky

1 vajce

olej

soľ

môžeme dochutiť pažítkou, petržlenovou vňaťou, kôprom, bylinky podľa chuti

Postup:

Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Klobásu, salámu alebo čo sa rohodnete použiť si nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké pásiky. Pridáme nasekaný kôpor, trochu soli, vajce a dobre zmiešame.

Na pokrájané sendviče/bagety si lyžicou naložíte pripravenú zmes a trošku pritlačte aby sa to prichytilo na sendvič.

Zahrejeme si panvicu potretú olejom a po rozohriatí na ňu naukladáme sendviče opakom – to znamená naplnenou stranou na panvicu.

Opečieme do zlatista a potom obrátime a ešte chvíľku opečieme kým sendvič nezhnedne. Výborne chutia aj teplé aj po vychladnutí.

Dobrú chuť!

MINI párky v župane

Ingrediencie:

2 lístkové cesta

2 balenia mini párkov

1 camembert

jarná cibuľka

vajce na potretie

soľ, sezamové semienka

Postup:

Lístkové cesto vyvaľkáme(alebo kúpime vyvaľkáme), vykrojíme kruh a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Jarnú cibuľku nakrájame, zo syra zrežeme vrchnú časť, dovnútra dáme nakrájanú jarnú cibuľu, štipku soli, zatvoríme odrezanou vrchnou časťou a položíme na stred kruhu z lístkového cesta.

Vrch prikryjeme druhým lístkovým cestom(tiež v tvare kruhu) , okraje popritláčame, vznikne nám "slniečko". Okraje lístkového cesta narežeme na rovnaké pásiky, do ktorých po jednom zatáčame mini párky.

Nakoniec potrieme lístkové cesto rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre na 160 stupňov približne 10 – 15 minút.

Dobrú chuť!

Plnené vajíčka z krabích tyčiniek

Ingrediencie:

1 čerstvá uhorka

250g krabie tyčinky

6 uvarených vajec

3 strúčiky cesnaku

1PL majonéza

soľ, korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Uvarené vajcia si prekrojíme na 2 polovice a vyberieme žĺtky.

Krabie tyčinky a čerstvú uhorku si nakrájame nadrobno, pridáme pretlačený cesnak, žĺtky, majonézu, soľ, korenie podľa chuti a všetko dohromady premiešame.

Nakrájané polovice vajíčok naplníme pripravenou zmesou a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

Tortilla s cesnakovo-syrovou plnkou

Ingrediencie:

1 - 2ks tortilla

200g tvrdý syr

50g biely jogurt/kyslá smotana

3 vajcia

3 strúčiky cesnaku

bylinky podľa chuti

Postup:

Vajcia uvaríme, vychladnuté nastrúhame na hrubom strúhadle, nastrúhame tvrdý syr, pridáme pretlačený cesnak.

Nakoniec pridáme nasekané bylinky – môžeme použiť kôpor, petržlenovú vňať alebo jarnú cibuľku a zmiešame všetko dohromady spolu s jogurtom alebo smotanou.

Zmes natrieme na tortillu a zrolujeme. Hotovú tortillu zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke približne 1 hodinu. Po hodine môžeme vybrať z chladničky a nakrájať.

Dobrú chuť!

Lahodná tvarohová pomazánka s pečenou tekvicou a fetou

Ingrediencie:

Maslová tekvica + olivový olej

Pečivo (bageta)

1 hrudkovitý tvaroh

2 uvarené vajcia

40g maslo

1pl majonéza

soľ podľa chuti

feta syr na posypanie

Postup:

Tekvicu si očistíme, olúpeme, vydlabeme vnútro a nakrájame na pásiky. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme nakrájanú tekvicu a pokvapkáme olivovým olejom. Keď je tekvica polomäkká, prepneme rúru na gril a necháme dopiecť, aby chytila zvrchu trochu farbu.

V mise si zmiešame tvaroh, uvarené nastrúhané vajcia, Ďalej pridáme zmäknuté maslo, majonézu, soľ a všetko dobre zmiešame.

Chlieb alebo bagetu nakrájame, navrstvíme tvarohovú pomazánku, pridáme plátok pečenej tekvice a posypeme feta syrom. Môžeme ozdobiť bylinkami, korením podľa seba a máme hotovo!

Dobrú chuť!

Cesnakovo-syrová nátierka

Ingrediencie:

250g tvrdý syr

1 kyslá smotana

2-3PL tatárska omáčka

3-4 strúčiky cesnaku

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Tvrdý syr si nastrúhame na jemno. Pridáme kyslú smotanu, tatársku omáčky a prelisujeme cesnak.

Podľa chuti môžeme pridať štipku soli a čierneho korenia. Dobre premiešame a natrieme na bagety alebo iné pečivo.

Dobrú chuť!

bryndzová nátierka s cottage syrom a vajíčkami

Ingrediencie:

200g cottage syr

125g bryndza

3 vajcia

1 strúčik cesnaku

1pl plnotučná horčica

soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Vajíčka uvaríme, olúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme k nim bryndzu, cottage syr, horčicu a zmiešame.

Nakoniec pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou, korením. Natrieme na čerstvé pečivo a máme hotovo!

Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!