Výborný dezert na každú príležitosť, ktorým určite ulahodíte „NAPOLEON“

RECEPT

Výborný dezert na každú príležitosť, ktorým určite ulahodíte "NAPOLEON"

INGREDIENCIE cesto
  • 700g hladká múka

  • 400g maslo

  • 150ml vlažná voda

  • 2 vajcia

  • 3pl koňak

  • 1pl ocot

  • štipka soli

INGREDIENCIE krém
  • 8 žĺtkov

  • 1l mlieko

  • 300g kryštálový cukor

  • 100g hladká múka

  • 1 vanilínový cukor

  • 200g maslo

POSTUP

  • Vo vlažnej vode rozšľaháme vajcia so štipkou soli, koňakom a octom. Na dosku preosejeme múku, pridáme na kocky nakrájané maslo a rukami vypracujeme mrveničky. Do mrveničky urobíme jamku, postupne pridávame vaječnú zmes a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na hodinu do chladničky.

  • Odpočinuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, každú si rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 7-9 minút. Rovnako si upečieme aj ostatné časti. Okraje orežeme, namrvíme a odložíme bokom.

  • Krém - žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne za stáleho šľahania pridávame preosiatu múku. Do hrnca dáme variť mlieko, po zovretí pridávame za stáleho miešania žĺtkovú zmes a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme mixérom, postupne k nemu po častiach zašľaháme vychladnutý krém.

  • Vrstvenie - na každý plát natrieme 4-5pl krému, rozotrieme, priložíme ďalší plát, opäť krém, plát a takto postupujeme kým minieme všetky upečené pláty. Na vrch koláča rozotrieme zvyšnú krém a posypeme odrezkami.

  • Hotový koláč odložíme aspoň na 2 hodiny do chladu.

  • Dobrú chuť

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!