Už na pohľad lákavý, chuťovo veľmi lahodný dezert, ktorým určite urobíte radosť „TORTA KARPATKA“!

Nenáročná na prípravu a chuťovo vynikajúca!

RECEPT

Už na pohľad lákavý, chuťovo veľmi lahodný dezert, ktorým určite urobíte radosť "TORTA KARPATKA"!

Nenáročná na prípravu a chuťovo vynikajúca!

INGREDIENCIE cesto
  • 4 vajcia (väčsie)

  • 150g hladká múka

  • 100ml mlieko

  • 100ml voda

  • 80g maslo

  • 1/2bal. prášok do pečiva

  • štipka soli

INGREDIENCIE krém
  • 700ml mlieko

  • 150g práškový cukor

  • 80g hladká múka

  • 80g škrob

  • 2 vaječné žĺtky

  • 1 vanilínový cukor

  • 1 vanilkový lusk

  • 200g maslo

INGREDIENCIE čerešňová vrstva
  • 180g mrazené čerešne

  • 3-4pl kryštálový cukor

  • 10g kukuričný škrob

POSTUP

  • Do hrnca dáme variť vodu, mlieko, štipku soli a maslo. Po rozpustení masla stiahneme plameň, vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a odpaľujeme pokiaľ sa cesto neodlepuje od hrnca.

  • Cesto preložíme do mixéra, necháme mierne vychladnúť a po jednom zašľaháme vajcia.

  • Cesto rozdelíme na 2 časti. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie, rozotrieme prvú polovicu cesta a dáme piecť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 25 minút. Rovnako upečieme aj druhé cesto. Počas pečenie neotvárame rúru.

  • Čerešňová vrstva - do hrnca dáme čerešne, cukor, škrob a za stáleho miešania povaríme, kým zmes mierne zhustne. Necháme vychladnúť.

  • Krém - vo väčšom hrnčeku zmiešame 200ml mlieka, hladkú múku, škrob, žĺtky, cukor, vanilku. Zvyšné mlieko dáme variť, pridáme dužinu z vanilkového lusku, po zovretí pridáme pripravenú zmes a uvaríme hustý krém. Odstavíme z ohňa, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.

  • Maslo izbovej teploty vymiešame do hladka a po lyžiciach zašľaháme vychladnutý krém.

  • Na upečené (vychladnuté) cesto natrieme približne polovicu vychladnutej čerešňovej zmesi, na to navrstvíme krém, na krém navrstvíme druhú polovicu čerešňovej zmesi, zakryjeme druhým cestom(na vnútornú stranu cesta natrieme krém, aby nezostali prázdne miesta), jemne pritlačíme a odložíme na 2 hodiny do chladničky.

  • Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!