Naše najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú noc!

10 receptov na neodolateľné sladké dobroty, ktoré patria na sviatočný stôl!

RECEPT

Naše najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú noc!

10 receptov na neodolateľné sladké dobroty, ktoré patria na sviatočný stôl!

OBLÍŽ PRST

Ingrediencie:

5 vajec

160g hladká múka

160g kryštálový cukor

50ml voda

50ml olej

30g kakao

1bal. prášok do pečiva

Ingrediencie plnka:

6 žĺtok

600ml mlieko

80g kryštálový cukor

40g hladká múka

40g zlatý klas

250g maslo

80g práškový cukor

Ingrediencie sneh:

6 bielkov

200g kryštálový cukor

čokoláda na ozdobu

Postup:

Cesto - vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny, pridáme olej, vodu a prešľaháme. Do misky preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva a vmiešame vareškou do vaječnej zmesi.

Plech(36x24) vystelieme papierom na pečenie, nalejeme pripravené cesto a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Krém - do hrnca nalejeme mlieko, pridáme polovicu kryštálového cukru a privedieme k varu. Žĺtky rozšľaháme so zvyšným kryštálovým cukrom, múkou a zlatým klasom. K žĺtkovej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka, zmiešame a vlejeme späť do hrnca. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, odstavíme, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme a po častiach k nemu zašľaháme vychladnutý žĺtkový krém. Hotový krém natrieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky.

Sneh - bielky s cukrom vyšľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa rozpustí cukor, potom ich ďalej šľaháme do pevného snehu, až kým vychladnú. Sneh uhladíme na vrch koláča a necháme niekoľko hodín dobre vychladiť v chladničke.

MEDOVÉ REZY

Ingrediencie:

500g hladká múka

150g práškový cukor

100g maslo

2 vajcia

4pl med

2čl sóda bikarbóna

džem

Ingrediencie plnka:

500ml mlieko

8čl hladká múka

250g práškový cukor

200g maslo

1 vanilínový cukor

100g čokoláda + 100g maslo na polevu

Postup:

Maslo, cukor, med a vajcia za stáleho miešania zohrejeme vo vodnom kúpeli, pridáme sódu bikarbónu a miešame, kým zmes zhustne. Teplú zmes nalejeme k múke a vypracujeme hladké cesto.

Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, každú časť vyvaľkáme a upečieme na vymastenej a hrubou múkou vysypanej opačnej strane plechu(pečieme približne 5-7 minút pri teplote 180 stupňov). Necháme vychladnúť.

Plnka - vo vlažnom mlieku rozmiešame múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkou, po častiach k nemu pridávame vychladnutú kašu a dobre vymiešame.

Vychladnuté pláty - na prvý plát natrieme plnku, prikryjeme druhý plát, natrieme džem, tenkú vrstvu plnky, priložíme tretí plát, opäť natrieme plnku a na vrch priložíme štvrtý plát. Zaťažíme a necháme v chlade cez noc odstáť.

Poleva - maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme nalámanú čokoládu a vymiešame na hladkú polevu. Na vrchné cesto odpočinutého koláča natrieme vrstvu džemu a polejeme čokoládovou polevou.

ŽĹTKOVÉ REZY

Ingrediencie:

300g maslo

180g polohrubá múka

250g práškový cukor

300g mleté vlašské orechy

7 bielkov

Ingrediencie poleva:

7 žĺtkov

300g práškový cukor

1 vanilínový cukor

Postup:

Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mleté orechy, múku a dobre premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na vymastený a múkou vysypaný plech si rovnomerne rozotrieme pripravené cesto a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 - 25 minút.

Poleva - mixérom zmiešame žĺtky s cukrom a vanilkou. Pripravenú polevu rozotrieme na horúci koláč a necháme stuhnúť.

DVOJFAREBNÉ KOCKY

Ingrediencie:

6 vajec

250g polohrubá múka

200g kryštálový cukor

1bal. prášok do pečiva

6PL olej

4PL voda

2PL kakao

džem na potretie

Ingrediencie na orechovú plnku:

200g mleté orechy

100g mleté piškóty

100-150ml rum

5PL práškový cukor

Ingrediencie na plnku zo sušeného mlieka:

200g cera

200g práškový cukor

150g sušené mlieko

POLEVA: 200g čokoláda + 50g cera

Postup:

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, primiešame vodu, olej a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút.

Orechovú plnku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín, rum dáme podľa potreby, aby nebola plnka príliš suchá.

Na plnku zo sušeného mlieka si ručne zmiesime ceru, práškový cukor a sušené mlieko. Zmes si vyvaľkáme na veľkosť plechu na pocukrovanom papieri na pečenie.

Vychladnutý korpus si otočíme, stiahneme papier na pečenie a potrieme ho džemom. Na to navrstvíme orechovú plnku a priložíme vyvaľkanú plnku zo sušeného mlieka, prejdeme po papieri valčekom aby sa plnka dobre spojila s orechovou a odstránime papier.

Koláč si nakrájame na kocky. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s cerou a po jednej oblejeme každú kocku. Necháme stuhnúť.

METROVÝ KOLÁČ

Ingrediencie cesto:

6 vajec

260g práškový cukor

260g hladká múka

10pl olej

10pl voda

1/2bal. prášok do pečiva

2pl kakao

Ingrediencie plnka:

500ml mlieko

1bal. vanilkový puding

250g maslo

100g práškový cukor

3-4pl rum

300g horká čokoláda + 3pl olej na polevu

Postup:

Cesto - žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej, vodu a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vareškou vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Formy na srnčí chrbát(2ks) si vymastíme, vysypeme múkou. Pripravené cesto si rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu cesta nalejeme do pripravenej formy. Do druhej polovice cesta pridáme kakao, dobre premiešame a vylejeme do druhej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 - 25 minút. Upečené prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Krém - uvaríme puding z mlieka a pudingového prášku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, po častiach k nemu zašľaháme vychladnutý puding a nakoniec pridáme rum.

Upečené cestá si nakrájame podľa "srnčieho vzoru" a striedavo zlepíme svetlé a tmavé "plátky" krémom. Nakoniec zvyšným krémom môžeme potrieť celý koláč.

Poleva - vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s olejom, polejeme pripravený koláč, necháme stuhnúť. a odložíme na pár hodín do chladu. Koláč nakrájame šikmo, aby sme dosiahli pekný pruhovaný vzor.

MEDOVÝ KRÉMEŠ

Ingrediencie:

300g hladká múka

100g práškový cukor

50g maslo

30g tekutý med

20ml rum

2 vajcia

1čl sóda bikarbóna

Ingrediencie krém:

1l mlieko

200g kryštálový cukor

100g zlatý klas

5 vajec

1 vanilínový cukor

štipka soli

Ingrediencie 2. krém

750ml smotana na šľahanie + 30g práškový cukor

Postup:

Všetky suroviny dáme do kuch. robota a vymiesime hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu v chladničke odpočívať.

Potom cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, rozvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie na veľkosť plechu(30x20). Vyvaľkané cesto preložíme na plech a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhé cesto.

Na krém dáme mlieko do hrnca, privedieme k varu. V nádobe vymiešame zlatý klas so žĺtkami a polovicou cukru(100g) a vanilínovým cukrom, k zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka, dobre premiešame a vlejeme späť do hrnca k mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém.

Bielky so štipkou soli a zvyšným cukrom vyšľaháme. Hotový horúci puding prilejeme k vyšľahaným bielkom a zmiešame. Pripravený krém natrieme na upečený, vychladnutý plát a dáme do chladničky stuhnúť.

Smotanu si vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha a nanesieme na vychladnutý pudingový krém. Prikryjeme druhým upečeným, vychladnutým plátom a necháme aspoň hodinu v chladničke. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

NANUKOVÉ REZY

Ingrediencie cesto:

6 vajec

240g kryštálový cukor

240g polohrubá múka

180g mleté vlašské orechy

40g hladkej múky

1/2bal. prášok do pečiva

8pl uvarená silná káva

Ingrediencie krém:

750ml mlieko

75g hrubá múka

1 vanilínový cukor

250g maslo

150g práškový cukor

3pl rum

150g čokoláda + 30g stužený tuk na polevu

Postup:

Cesto - žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme 8pl silnej kávy, mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a prešľaháme. Z bielkov vyšľaháme tuhú sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Plech(36x26) vystelieme papierom na pečenie, rozotrieme pripravené cesto a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Krém - z mlieka, vanilínového cukru a múku si uvaríme hustú kašu, necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme, postupne k nemu zašľaháme múčnu kašu a nakoniec pridáme rum. Hotový krém natrieme na vychladnutý korpus a odložíme do chladničky.

Poleva - vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a stužený tuk, dobre premiešame a polejeme vrch koláča. Hotový koláč necháme na chladnom mieste, ideálne do nasledujúceho dňa.

KRÉMEŠ S OVOCNOU PLNKOU

Ingrediencie cesto + krém:

250g lístkové cesto

700ml mlieko

3 žĺtky

2bal. vanilínový cukor

100g kryštálový cukor

90g kukuričný škrob

50g maslo

250ml smotana na šľahanie

Ingrediencie ovocná plnka:

200g lesné ovocie

50g kryštálový cukor

15g kukuričný škrob

50ml voda

Postup:

Lístkové cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti, každú vyvaľkáme na tenko, husto popicháme vidličkou a upečieme 2 pláty. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 10-12 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Krém - 200ml mlieka zmiešame so žĺtkami, cukrom, vanilkou a škrobom. Zvyšné mlieko dáme variť od hrnca, po zovretí pridáme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému pridáme mäkké maslo, prešľaháme. Nakoniec do krému zašľaháme smotanu(nevyšľahanú).

Ovocná plnka - do hrnca dáme variť ovocie, cukor a polovicu vody, vo zvyšnej vode metličkou dobre rozmiešame škrob. Po zovretí pridáme k ovocnej zmesi škrob rozmiešaný vo vode a povaríme 2-3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Na spodný plát upečeného vychladnutého lístkového cesta natrime približne polovicu žĺtkového krému, navrstvíme vychladnutú ovocnú zmes a na vrch rovnomerne rozotrieme zvyšný žĺtkový krém. Prikryjeme druhým plátom lístkového cesta a vrch posypeme práškovým cukrom.

PUNČOVÉ REZY

Ingrediencie 2x korpus:

5 vajec

3pl hladká múka

3pl polohrubá múka

6pl kryštálový cukor

2pl olej

potravinárske farbivo

300g džem

Ingrediencie punčový rozvar:

200ml voda

3čl kryštálový cukor

150ml jahodový sirup

70ml pomarančová šťava

30ml rum

1bal. zmes korenia na punč

Ingrediencie poleva:

200g punčová poleva v prášku

4pl voda

Postup:

Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Po jednom prišľaháme žĺtky, olej a nakoniec zľahka vareškou vmiešame preosiatu hladkú aj polohrubú múku.

Plech(32x25) vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme cesto, zarovnáme a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Rovnako upečieme aj druhý korpus, len do cesta pridáme potravinárske farbivo. Necháme vychladnúť.

Punčový rozvar - do hrnca nalejeme vodu, pridáme zmes korenia na punč, cukor a privedieme k varu, povaríme 5 minút a odstavíme z ohňa. Prilejeme pomarančovú šťavu, rum, jahodový sirup, zmiešame a precedíme.

Z upečených korpusov stiahneme papier na pečenie a obidva prekrojíme na polovicu(vzniknú 4 pláty). Na spodnú(bielu) piškótu natrieme hrubšiu vrstvu džemu, priložíme ružovú piškótu, dobre polejeme punčovým rozvarom. Druhú ružovú piškótu potrieme džemom a priložíme ako tretí plát(džemovou stranou nadol) a polejeme punčovým rozvarom. Nakoniec potrieme džemom posledný(biely) korpus a priložíme ako štvrtý plát(džemom nadol).

Na pripravený koláč priložíme papier na pečenie, na koláč dáme druhý plech alebo dosku na krájanie a zaťažíme(mliekom, knihou). Odložíme na 12h do chladničky.

POLEVA - punčovú polevu vymiešame s vodou a rozotrieme(po 12h) na vrch koláča.

SUNQUICKOVÉ REZY

Ingrediencie cesto:

10 vajec

220g kryštálový cukor

130g hladká múka

110g solamyl

1ks prášok do pečiva

250ml sunquick na poliatie

Ingrediencie plnka:

300ml mlieko

100g kryštálový cukor

250g maslo

1ks vanilkový puding

Ingrediencie poleva:

250g práškový cukor

3pl pomarančový sunquick

1pl horúca voda

Postup:

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor, žĺtky a nakoniec múku zmiešanú so solamylom a kypriacim práškom. Pripravené cesto si rozdelíme na 2 časti, každú budeme piecť zvlášť.

Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Rovnako upečieme aj druhý plát.

Plnka - z mlieka, cukru a pudingu si uvaríme hustú kašu. Maslo vyšľaháme do peny a pridáme do neho vychladnutý puding.

Vychladnuté pláty polejeme sunquickom. Na spodný plát poliatý sunquickom natrieme pripravený krém. Priložíme druhý plát, poliatou stranou na krém a zaťažíme. Dáme chladiť na 3 hodiny do chladničky.

Poleva - z horúcej vody, cukru a sunquicku si vymiešame hustú polevu. Rovnomerne natrieme na koláč, necháme zaschnúť a máme hotovo.

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj: youtube.com/@antoniajagodic, kiloretete.ro, youtube.com/@Dindragostepentrugatit,