Naše najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú noc!
10 receptov na neodolateľné sladké dobroty, ktoré patria na sviatočný stôl!
RECEPT

Naše najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú noc!
10 receptov na neodolateľné sladké dobroty, ktoré patria na sviatočný stôl!
OBLÍŽ PRST
Ingrediencie:
5 vajec
160g hladká múka
160g kryštálový cukor
50ml voda
50ml olej
30g kakao
1bal. prášok do pečiva
Ingrediencie plnka:
6 žĺtok
600ml mlieko
80g kryštálový cukor
40g hladká múka
40g zlatý klas
250g maslo
80g práškový cukor
Ingrediencie sneh:
6 bielkov
200g kryštálový cukor
čokoláda na ozdobu
Postup:
Cesto - vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny, pridáme olej, vodu a prešľaháme. Do misky preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva a vmiešame vareškou do vaječnej zmesi.
Plech(36x24) vystelieme papierom na pečenie, nalejeme pripravené cesto a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Krém - do hrnca nalejeme mlieko, pridáme polovicu kryštálového cukru a privedieme k varu. Žĺtky rozšľaháme so zvyšným kryštálovým cukrom, múkou a zlatým klasom. K žĺtkovej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka, zmiešame a vlejeme späť do hrnca. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, odstavíme, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme a po častiach k nemu zašľaháme vychladnutý žĺtkový krém. Hotový krém natrieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky.
Sneh - bielky s cukrom vyšľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa rozpustí cukor, potom ich ďalej šľaháme do pevného snehu, až kým vychladnú. Sneh uhladíme na vrch koláča a necháme niekoľko hodín dobre vychladiť v chladničke.
MEDOVÉ REZY
Ingrediencie:
500g hladká múka
150g práškový cukor
100g maslo
2 vajcia
4pl med
2čl sóda bikarbóna
džem
Ingrediencie plnka:
500ml mlieko
8čl hladká múka
250g práškový cukor
200g maslo
1 vanilínový cukor
Postup:
Maslo, cukor, med a vajcia za stáleho miešania zohrejeme vo vodnom kúpeli, pridáme sódu bikarbónu a miešame, kým zmes zhustne. Teplú zmes nalejeme k múke a vypracujeme hladké cesto.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, každú časť vyvaľkáme a upečieme na vymastenej a hrubou múkou vysypanej opačnej strane plechu(pečieme približne 5-7 minút pri teplote 180 stupňov). Necháme vychladnúť.
Plnka - vo vlažnom mlieku rozmiešame múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkou, po častiach k nemu pridávame vychladnutú kašu a dobre vymiešame.
Vychladnuté pláty - na prvý plát natrieme plnku, prikryjeme druhý plát, natrieme džem, tenkú vrstvu plnky, priložíme tretí plát, opäť natrieme plnku a na vrch priložíme štvrtý plát. Zaťažíme a necháme v chlade cez noc odstáť.
Poleva - maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme nalámanú čokoládu a vymiešame na hladkú polevu. Na vrchné cesto odpočinutého koláča natrieme vrstvu džemu a polejeme čokoládovou polevou.
ŽĹTKOVÉ REZY
Ingrediencie:
300g maslo
180g polohrubá múka
250g práškový cukor
300g mleté vlašské orechy
7 bielkov
Ingrediencie poleva:
7 žĺtkov
300g práškový cukor
1 vanilínový cukor
Postup:
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mleté orechy, múku a dobre premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na vymastený a múkou vysypaný plech si rovnomerne rozotrieme pripravené cesto a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 - 25 minút.
Poleva - mixérom zmiešame žĺtky s cukrom a vanilkou. Pripravenú polevu rozotrieme na horúci koláč a necháme stuhnúť.
DVOJFAREBNÉ KOCKY
Ingrediencie:
6 vajec
250g polohrubá múka
200g kryštálový cukor
1bal. prášok do pečiva
6PL olej
4PL voda
2PL kakao
džem na potretie
Ingrediencie na orechovú plnku:
200g mleté orechy
100g mleté piškóty
100-150ml rum
5PL práškový cukor
Ingrediencie na plnku zo sušeného mlieka:
200g cera
200g práškový cukor
150g sušené mlieko
POLEVA: 200g čokoláda + 50g cera
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, primiešame vodu, olej a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút.
Orechovú plnku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín, rum dáme podľa potreby, aby nebola plnka príliš suchá.
Na plnku zo sušeného mlieka si ručne zmiesime ceru, práškový cukor a sušené mlieko. Zmes si vyvaľkáme na veľkosť plechu na pocukrovanom papieri na pečenie.
Vychladnutý korpus si otočíme, stiahneme papier na pečenie a potrieme ho džemom. Na to navrstvíme orechovú plnku a priložíme vyvaľkanú plnku zo sušeného mlieka, prejdeme po papieri valčekom aby sa plnka dobre spojila s orechovou a odstránime papier.
Koláč si nakrájame na kocky. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s cerou a po jednej oblejeme každú kocku. Necháme stuhnúť.
METROVÝ KOLÁČ
Ingrediencie cesto:
6 vajec
260g práškový cukor
260g hladká múka
10pl olej
10pl voda
1/2bal. prášok do pečiva
2pl kakao
Ingrediencie plnka:
500ml mlieko
1bal. vanilkový puding
250g maslo
100g práškový cukor
3-4pl rum
300g horká čokoláda + 3pl olej na polevu
Postup:
Cesto - žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej, vodu a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vareškou vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Formy na srnčí chrbát(2ks) si vymastíme, vysypeme múkou. Pripravené cesto si rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu cesta nalejeme do pripravenej formy. Do druhej polovice cesta pridáme kakao, dobre premiešame a vylejeme do druhej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 - 25 minút. Upečené prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Krém - uvaríme puding z mlieka a pudingového prášku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, po častiach k nemu zašľaháme vychladnutý puding a nakoniec pridáme rum.
Upečené cestá si nakrájame podľa "srnčieho vzoru" a striedavo zlepíme svetlé a tmavé "plátky" krémom. Nakoniec zvyšným krémom môžeme potrieť celý koláč.
Poleva - vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s olejom, polejeme pripravený koláč, necháme stuhnúť. a odložíme na pár hodín do chladu. Koláč nakrájame šikmo, aby sme dosiahli pekný pruhovaný vzor.
MEDOVÝ KRÉMEŠ
Ingrediencie:
300g hladká múka
100g práškový cukor
50g maslo
30g tekutý med
20ml rum
2 vajcia
1čl sóda bikarbóna
Ingrediencie krém:
1l mlieko
200g kryštálový cukor
100g zlatý klas
5 vajec
1 vanilínový cukor
štipka soli
Ingrediencie 2. krém
750ml smotana na šľahanie + 30g práškový cukor
Postup:
Všetky suroviny dáme do kuch. robota a vymiesime hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu v chladničke odpočívať.
Potom cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, rozvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie na veľkosť plechu(30x20). Vyvaľkané cesto preložíme na plech a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhé cesto.
Na krém dáme mlieko do hrnca, privedieme k varu. V nádobe vymiešame zlatý klas so žĺtkami a polovicou cukru(100g) a vanilínovým cukrom, k zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka, dobre premiešame a vlejeme späť do hrnca k mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém.
Bielky so štipkou soli a zvyšným cukrom vyšľaháme. Hotový horúci puding prilejeme k vyšľahaným bielkom a zmiešame. Pripravený krém natrieme na upečený, vychladnutý plát a dáme do chladničky stuhnúť.
Smotanu si vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha a nanesieme na vychladnutý pudingový krém. Prikryjeme druhým upečeným, vychladnutým plátom a necháme aspoň hodinu v chladničke. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
NANUKOVÉ REZY
Ingrediencie cesto:
6 vajec
240g kryštálový cukor
240g polohrubá múka
180g mleté vlašské orechy
40g hladkej múky
1/2bal. prášok do pečiva
8pl uvarená silná káva
Ingrediencie krém:
750ml mlieko
75g hrubá múka
1 vanilínový cukor
250g maslo
150g práškový cukor
3pl rum
150g čokoláda + 30g stužený tuk na polevu
Postup:
Cesto - žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme 8pl silnej kávy, mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a prešľaháme. Z bielkov vyšľaháme tuhú sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Plech(36x26) vystelieme papierom na pečenie, rozotrieme pripravené cesto a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Krém - z mlieka, vanilínového cukru a múku si uvaríme hustú kašu, necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme, postupne k nemu zašľaháme múčnu kašu a nakoniec pridáme rum. Hotový krém natrieme na vychladnutý korpus a odložíme do chladničky.
Poleva - vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a stužený tuk, dobre premiešame a polejeme vrch koláča. Hotový koláč necháme na chladnom mieste, ideálne do nasledujúceho dňa.
KRÉMEŠ S OVOCNOU PLNKOU
Ingrediencie cesto + krém:
250g lístkové cesto
700ml mlieko
3 žĺtky
2bal. vanilínový cukor
100g kryštálový cukor
90g kukuričný škrob
50g maslo
250ml smotana na šľahanie
Ingrediencie ovocná plnka:
200g lesné ovocie
50g kryštálový cukor
15g kukuričný škrob
50ml voda
Postup:
Lístkové cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti, každú vyvaľkáme na tenko, husto popicháme vidličkou a upečieme 2 pláty. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 10-12 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Krém - 200ml mlieka zmiešame so žĺtkami, cukrom, vanilkou a škrobom. Zvyšné mlieko dáme variť od hrnca, po zovretí pridáme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému pridáme mäkké maslo, prešľaháme. Nakoniec do krému zašľaháme smotanu(nevyšľahanú).
Ovocná plnka - do hrnca dáme variť ovocie, cukor a polovicu vody, vo zvyšnej vode metličkou dobre rozmiešame škrob. Po zovretí pridáme k ovocnej zmesi škrob rozmiešaný vo vode a povaríme 2-3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Na spodný plát upečeného vychladnutého lístkového cesta natrime približne polovicu žĺtkového krému, navrstvíme vychladnutú ovocnú zmes a na vrch rovnomerne rozotrieme zvyšný žĺtkový krém. Prikryjeme druhým plátom lístkového cesta a vrch posypeme práškovým cukrom.
PUNČOVÉ REZY
Ingrediencie 2x korpus:
5 vajec
3pl hladká múka
3pl polohrubá múka
6pl kryštálový cukor
2pl olej
potravinárske farbivo
300g džem
Ingrediencie punčový rozvar:
200ml voda
3čl kryštálový cukor
150ml jahodový sirup
70ml pomarančová šťava
30ml rum
1bal. zmes korenia na punč
Ingrediencie poleva:
200g punčová poleva v prášku
4pl voda
Postup:
Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Po jednom prišľaháme žĺtky, olej a nakoniec zľahka vareškou vmiešame preosiatu hladkú aj polohrubú múku.
Plech(32x25) vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme cesto, zarovnáme a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Rovnako upečieme aj druhý korpus, len do cesta pridáme potravinárske farbivo. Necháme vychladnúť.
Punčový rozvar - do hrnca nalejeme vodu, pridáme zmes korenia na punč, cukor a privedieme k varu, povaríme 5 minút a odstavíme z ohňa. Prilejeme pomarančovú šťavu, rum, jahodový sirup, zmiešame a precedíme.
Z upečených korpusov stiahneme papier na pečenie a obidva prekrojíme na polovicu(vzniknú 4 pláty). Na spodnú(bielu) piškótu natrieme hrubšiu vrstvu džemu, priložíme ružovú piškótu, dobre polejeme punčovým rozvarom. Druhú ružovú piškótu potrieme džemom a priložíme ako tretí plát(džemovou stranou nadol) a polejeme punčovým rozvarom. Nakoniec potrieme džemom posledný(biely) korpus a priložíme ako štvrtý plát(džemom nadol).
Na pripravený koláč priložíme papier na pečenie, na koláč dáme druhý plech alebo dosku na krájanie a zaťažíme(mliekom, knihou). Odložíme na 12h do chladničky.
POLEVA - punčovú polevu vymiešame s vodou a rozotrieme(po 12h) na vrch koláča.
SUNQUICKOVÉ REZY
Ingrediencie cesto:
10 vajec
220g kryštálový cukor
130g hladká múka
110g solamyl
1ks prášok do pečiva
250ml sunquick na poliatie
Ingrediencie plnka:
300ml mlieko
100g kryštálový cukor
250g maslo
1ks vanilkový puding
Ingrediencie poleva:
250g práškový cukor
3pl pomarančový sunquick
1pl horúca voda
Postup:
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor, žĺtky a nakoniec múku zmiešanú so solamylom a kypriacim práškom. Pripravené cesto si rozdelíme na 2 časti, každú budeme piecť zvlášť.
Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Rovnako upečieme aj druhý plát.
Plnka - z mlieka, cukru a pudingu si uvaríme hustú kašu. Maslo vyšľaháme do peny a pridáme do neho vychladnutý puding.
Vychladnuté pláty polejeme sunquickom. Na spodný plát poliatý sunquickom natrieme pripravený krém. Priložíme druhý plát, poliatou stranou na krém a zaťažíme. Dáme chladiť na 3 hodiny do chladničky.
Poleva - z horúcej vody, cukru a sunquicku si vymiešame hustú polevu. Rovnomerne natrieme na koláč, necháme zaschnúť a máme hotovo.
Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!
zdroj: youtube.com/@antoniajagodic, kiloretete.ro, youtube.com/@Dindragostepentrugatit,
Leave A Comment