15 tipov na „veľkonočné pohostenie“
Lákavé dobroty, na ktorých si pochutíte!
RECEPT

15 tipov na "veľkonočné pohostenie"
Lákavé dobroty, na ktorých si pochutíte!
chrumkavé bagetky s jablkovo-cibuľovou nátierkou
Ingrediencie:
bageta
1 jablko
1 cibuľa
150g maslo
50g vlašské orechy
0,5pl horčica
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Bagetu nakrájame na kolieska, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zhora potrieme malým množstvom masla. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov, kým má zlato-hnedú farbu(alebo ich opečieme na panvici).
Cibuľu nakrájame na drobno, opečieme na panvicu s maslom. Pridáme jablko nakrájané na malé kúsky a opekáme, kým jablko zmäkne. Potom necháme vychladnúť.
Orechy nasekáme na drobno a opražíme na suchej panvici. Primiešame ich k jablkovej zmesi spolu s horčicou a dochutíme soľou, korením.
Hotovú nátierku natrieme na opečené bagetky a máme hotovo!
Dobrú chuť!
zapekané sendviče s mletým mäsom
Ingrediencie:
sendvič/ toastový chlieb
300g mleté bravčové mäso
1 cibuľa
soľ, korenie podľa chuti
sušený cesnak, petržlenová vňať (podľa chuti)
strúhaný syr
maslo
Postup:
V mise zmiešame mleté mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, korenie, sušený cesnak, petržlenovú vňať.
Sendviče potrieme tenkou vrstvou masla, rovnomerne navrstvíme mleté mäso, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút.
Dobrú chuť!
Pizza slimáky z lístkového cesta
Ingrediencie:
lístkové cesto
syrokrém
kečup alebo paradajkové drť
šunka, suchá saláma
plátkový syr
pizza korenie
Postup:
Na rozvaľkané lístkové cesto rozotrieme syrokrém, potrieme kečupom, posypeme pizza korením.
Pridáme plátky šunky, syra, suchú salámu.
Cesto pevne zrolujeme do rolády a nakrájame na cca 1,5 cm kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 15 – 20 minút.
Dobrú chuť!
Vyprážané rolky so šunkou a syrom
Ingrediencie:
200g hladká múka
1 vajce
3pl olivový olej
štipka soli
1čl prášok do pečiva
šunka + syr
1 vajce + strúhanka na obalenie
Postup:
V mise zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme vajce, olej a štipku soli. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme ho na tenký plát a nakrájame na obdĺžniky.
Na každý obdĺžnik dáme plátok šunky, plátok syra a zrolujeme. V mise rozšľaháme vajce, každú rolku obalíme vo vajci a následne v strúhanke.
Pripravené rolky smažíme na panvici s olejom do zlatistej farby.
Dobrú chuť!
Chrumkavé bagetky s kozím syrom, medom a orechmi
Ingrediencie:
bageta
150g čerstvý kozí syr
50g vlašské orechy
3pl med
2pl olivový olej
soľ, korenie podľa chuti
tymián (voliteľné)
Postup:
Bagetu nakrájame na kolieska(hrúbka 1cm), poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom(pokvapkáme) a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 7 - 9 minút do zlatista.
Kozí syr zmiešame s lyžicou medu, pridáme štipku soli, korenie. Na dochutenie môžeme pridať čerstvý tymián.
Upečené bagetky necháme mierne vychladnúť, bohato potrieme syrom, posypeme nasekanými vlašskými orechmi a pokvapkáme medom.
Dobrú chuť
špenátové trojuholníky s Feta syrom
Ingrediencie:
3 pláty filo cesta
250g syr Feta
2 hrste baby špenát
1 vajce
125ml mlieko
125ml olej
2pl voda
1čl soľ
mak/semienka na posypanie
vaječný žĺtok na potretie
Postup:
V miske si metličkou zmiešame vajce, vodu, olej, mlieko a soľ.
Rozvaľkáme plát filo cesta, nalejeme trochu pripravenej zmesi a rovnomerne rozotrieme. Na zmesou potretý plát položíme ďalší a opäť nalejeme trochu pripravenej zmesi, rovnomerne rozotrieme a opakujeme aj pri treťom pláte, celkovo budú 3 vrstvy cesta na sebe.
Špenát zmiešame so syrom Feta, navrstvíme na pripravené pláty, zvinieme do rolky a nakrájame na trojuholníky.
Pripravené trojuholníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme makom/semienkami a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Dobrú chuť!
Chrumkavé plnené bagety
Ingrediencie:
1 - 2 biele bagety(alebo sendvič)
100g saláma/klobása
2 veľké zemiaky
1 vajce
olej
soľ
môžeme dochutiť pažítkou, petržlenovou vňaťou, kôprom, bylinky podľa chuti
Postup:
Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Klobásu, salámu alebo čo sa rohodnete použiť si nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké pásiky. Pridáme nasekaný kôpor, trochu soli, vajce a dobre zmiešame.
Na pokrájané sendviče/bagety si lyžicou naložíte pripravenú zmes a trošku pritlačte aby sa to prichytilo na sendvič.
Zahrejeme si panvicu potretú olejom a po rozohriatí na ňu naukladáme sendviče opakom – to znamená naplnenou stranou na panvicu.
Opečieme do zlatista a potom obrátime a ešte chvíľku opečieme kým sendvič nezhnedne. Výborne chutia aj teplé aj po vychladnutí.
Dobrú chuť!
MINI párky v župane
Ingrediencie:
2 lístkové cesta
2 balenia mini párkov
1 camembert
jarná cibuľka
vajce na potretie
soľ, sezamové semienka
Postup:
Lístkové cesto vyvaľkáme(alebo kúpime vyvaľkáme), vykrojíme kruh a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Jarnú cibuľku nakrájame, zo syra zrežeme vrchnú časť, dovnútra dáme nakrájanú jarnú cibuľu, štipku soli, zatvoríme odrezanou vrchnou časťou a položíme na stred kruhu z lístkového cesta.
Vrch prikryjeme druhým lístkovým cestom(tiež v tvare kruhu) , okraje popritláčame, vznikne nám "slniečko". Okraje lístkového cesta narežeme na rovnaké pásiky, do ktorých po jednom zatáčame mini párky.
Nakoniec potrieme lístkové cesto rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre na 160 stupňov približne 10 – 15 minút.
Dobrú chuť!
Plnené vajíčka z krabích tyčiniek
Ingrediencie:
1 čerstvá uhorka
250g krabie tyčinky
6 uvarených vajec
3 strúčiky cesnaku
1PL majonéza
soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené vajcia si prekrojíme na 2 polovice a vyberieme žĺtky.
Krabie tyčinky a čerstvú uhorku si nakrájame nadrobno, pridáme pretlačený cesnak, žĺtky, majonézu, soľ, korenie podľa chuti a všetko dohromady premiešame.
Nakrájané polovice vajíčok naplníme pripravenou zmesou a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
pizza toasty
Ingrediencie:
toastový chlieb
200g šunka
200g strúhaný syr
1/2 hrnčeka kyslá smotana
1čl korenie na pizzu
kečup/paradajková drť
Postup:
Šunku nakrájame na pásiky/malé kocky, pridáme strúhaný syr, smotanu, korenie a dobre premiešame.
Toastový chlieb poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, navrstvíme zmes(na toasty môžeme natrieť kečup/drť) a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10-15 minút.
Dobrú chuť!
Avokádové GUACAMOLE
Ingrediencie:
2ks avokádo
5ks cherry paradajky
1ks cibuľa šalotka
1ks chilli paprička
1 strúčik cesnak
2pl šťava z citróna
1čl sušený koriander
soľ
Postup:
Avokádo očistíme a roztlačíme vidličkou. Šalotku, chilli papričku nakrájame nadrobno, cherry paradajky nakrájame na malé kúsky.
K avokádu pridáme nakrájanú zeleninu, pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, koriander, soľ a zmiešame.
Natrieme na hrianky alebo iné pečivo a máme hotovo!
Dobrú chuť
Tortilla s cesnakovo-syrovou plnkou
Ingrediencie:
1 - 2ks tortilla
200g tvrdý syr
50g biely jogurt/kyslá smotana
3 vajcia
3 strúčiky cesnaku
bylinky podľa chuti
Postup:
Vajcia uvaríme, vychladnuté nastrúhame na hrubom strúhadle, nastrúhame tvrdý syr, pridáme pretlačený cesnak.
Nakoniec pridáme nasekané bylinky – môžeme použiť kôpor, petržlenovú vňať alebo jarnú cibuľku a zmiešame všetko dohromady spolu s jogurtom alebo smotanou.
Zmes natrieme na tortillu a zrolujeme. Hotovú tortillu zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke približne 1 hodinu. Po hodine môžeme vybrať z chladničky a nakrájať.
Dobrú chuť!
Lahodná tvarohová pomazánka s pečenou tekvicou a fetou
Ingrediencie:
Maslová tekvica + olivový olej
Pečivo (bageta)
1 hrudkovitý tvaroh
2 uvarené vajcia
40g maslo
1pl majonéza
soľ podľa chuti
feta syr na posypanie
Postup:
Tekvicu si očistíme, olúpeme, vydlabeme vnútro a nakrájame na pásiky. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme nakrájanú tekvicu a pokvapkáme olivovým olejom. Keď je tekvica polomäkká, prepneme rúru na gril a necháme dopiecť, aby chytila zvrchu trochu farbu.
V mise si zmiešame tvaroh, uvarené nastrúhané vajcia, Ďalej pridáme zmäknuté maslo, majonézu, soľ a všetko dobre zmiešame.
Chlieb alebo bagetu nakrájame, navrstvíme tvarohovú pomazánku, pridáme plátok pečenej tekvice a posypeme feta syrom. Môžeme ozdobiť bylinkami, korením podľa seba a máme hotovo!
Dobrú chuť!
Cesnakovo-syrová nátierka
Ingrediencie:
250g tvrdý syr
1 kyslá smotana
2-3PL tatárska omáčka
3-4 strúčiky cesnaku
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Tvrdý syr si nastrúhame na jemno. Pridáme kyslú smotanu, tatársku omáčky a prelisujeme cesnak.
Podľa chuti môžeme pridať štipku soli a čierneho korenia. Dobre premiešame a natrieme na bagety alebo iné pečivo.
Dobrú chuť!
bryndzová nátierka s cottage syrom a vajíčkami
Ingrediencie:
200g cottage syr
125g bryndza
3 vajcia
1 strúčik cesnaku
1pl plnotučná horčica
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Vajíčka uvaríme, olúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme k nim bryndzu, cottage syr, horčicu a zmiešame.
Nakoniec pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou, korením. Natrieme na čerstvé pečivo a máme hotovo!
Dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!
zdroj: sovkusom.ru, kiloretete.ro,
Leave A Comment