Vynikajúca domáca jablková štrúdľa s vanilkovou omáčkou!

Každý má svoj obľúbený recept na jablkovú štrúdľu, u nás je to práve tento!

RECEPT

Vynikajúca domáca jablková štrúdľa s vanilkovou omáčkou!

Každý má svoj obľúbený recept na jablkovú štrúdľu, u nás je to práve tento!

INGREDIENCIE na cesto
  • 80g hladkej múky

  • 45g ovsených vločiek

  • 1 vanilkový struk

  • 125g zmäknutého masla

  • 125g tučného tvarohu

  • múka na pomúčenie dosky

INGREDIENCIE na jablkovú plnku

  • 4 jablká nakrájané na malé kocky

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 30g trstinového cukru

  • 1 balíček trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom

  • 50 g sušených brusníc

  • 5 lyžíc mletých vlašských orechov

  • 50g mandľových plátkov

INGREDIENCIE na vanilkovú polevu
  • 125ml mlieka

  • 4 lyžice cukru

  • štipka soli

  • 1 vanilkový struk

  • 2 žĺtky

  • 40g masla

  • 4 lyžičky rumu

POSTUP

  • Na cesto zmiešame múku s vločkami, cukrom, soľou a dreňou z struku. Pridáme maslo a tvaroh a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na 2 hodiny do chladničky.

  • Na náplň v mise zmiešame jablko so škoricou, trstinovými cukrami a brusnicami.

  • Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát a posypeme mletými orechmi. Potom na cesto rovnomerne nanesieme náplň a posypeme mandľovými plátkami.

  • Na bokoch asi 2 cm prehneme a cesto opatrne zavinieme. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.

  • Štrúdľu vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a pečieme doružova asi 30 minút. Štrúdľu necháme vychladnúť.

  • Na omáčku nalejeme 100 ml mlieka do kastrólika. Pridáme cukor, soľ a rozrezaný vanilkový struk a privedieme do varu. Vanilku vyberieme. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky a nalejeme do kastrólika a povaríme do zhustnutia.

  • Zložíme z ohňa a vmiešame maslo a rum. Necháme vychladnúť a máme hotovo.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!