Rýchlo a jednoducho! „8x dezert v pohári“, ideálne pohostenie na každú príležitosť!
RECEPT
Rýchlo a jednoducho! "8x dezert v pohári", ideálne pohostenie na každú príležitosť!
Tiramisu v pohári
Ingrediencie:
5 vajec
dlhé piškóty
500g mascarpone
5pl trstinový cukor
5pl mandľový likér Amaretto
hrnček silnej kávy
kakao
Postup:
Uvaríme si silnú čiernu kávu, necháme vychladnúť, nalejeme so misky a pridáme mandľový likér.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, z bielkov vyšľaháme sneh. Do žĺtkovej zmesi zašľaháme mascarpone a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Dlhé piškóty zľahka namočíme z oboch strán v káve a striedavo vrstvíme piškóty/krém do pohárov. Vrchná vrstva bude krémová.
Pripravené dezerty odložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním posypeme kakaom.
Dobrú chuť!
Panna cotta s malinami
Ingrediencie:
750ml smotana na šľahanie
75g kryštálový cukor
6 plátkov želatíny
1 vanilkový struk
voda
250g malín(môžu byť aj mrazené) - MALINOVÁ ZMES
50g kryštálový cukor - MALINOVÁ ZMES
1 plátok želatíny - MALINOVÁ ZMES
Postup:
Želatínu namočíme do vody, aby zmäkla a napučala.
Do hrnca si nalejeme smotanu. Vanilkový struk rozrežeme a vyškriabeme vnútro, ktoré pridáme k smotane. Pridáme cukor a pomaly zohrievame. Za stáleho miešania zohrievame, ale neprivedieme k varu.
Po rozpustení cukru smotanu odstavíme zo sporáka a do horúcej pridáme vyžmýkané plátky želatíny. Dobre premiešame, aby sa želatína rozpustila a spojila so smotanou. Pripravenú zmes nalejeme do pohárov a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny.
Malinová zmes - v hrnci si rozvaríme maliny s cukrom, necháme mierne vychladnúť a vmiešame napučanú želatínu(1plátok). Vychladnutú malinovú zmes nalejeme na stuhnutú smotanu a odložíme ešte aspoň na hodinu do chladničky.
Dobrú chuť!
Malinový krém
Ingrediencie:
750ml mlieko
2 malinové pudingy v prášku
3PL kryštálový cukor
250g mascarpone
100g práškový cukor
1 vanilínový cukor
300ml smotana na šľahanie
Postup:
Z mlieka, kryštálového cukru a pudingov si uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
V mise si zmiešame mascarpone s práškovým cukrom a vanilkou. K mascarpone postupne prišľaháme vychladnutý puding. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha a vmiešame do pudingovej zmesi.
Zmes dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme ňou poháriky a dozdobíme posypmi, čokoládovými hoblinami, ovocím a pod. Pripravené poháriky odložíme aspoň na 2h do chladničky.
Dobrú chuť!
Lotus dezerty v pohári
Ingrediencie:
150g lotus keksy
250g mascarpone
200g jemný tvaroh
100g smotana na šľahanie
3PL práškový cukor
1 lotus nátierka
Lotus keksy na posypanie
Postup:
V mikrovlnnej rúre si na pár sekúnd ohrejeme lotus nátierku, aby sa nám dobre vrstvila na dno pohárikov. Do každého pohárika dáme menšiu PL nátierky.
Mascarpone s tvarohom a práškovým cukrom vyšľaháme, pridáme smotanu a zmiešame, podľa chuti si môžete krém ešte prisladiť.
Pomocou cukrárskeho vrecka navrstvíme krém do pohárikov. Na vrch krému posypeme namrvené lotus keksíky, môžeme ozdobiť podľa seba a dáme chladiť. Hotovo!
Dobrú chuť!
Kokosové poháre
Ingrediencie:
1l mlieko
3pl kryštálový cukor
1 vanilínový cukor
4pl strúhaný kokos
4pl kukuričný škrob
100g biela čokoláda
250g mascarpone
kokos na posypanie
Postup:
Z mlieka, cukru, vanilky, škrobu a kokosu uvaríme za stáleho miešania krém.
Odstavíme z ohňa a vmiešame čokoládu a mascarpone. Hotovým krémom naplníme dezertné poháre, ozdobíme podľa seba a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
Dobrú chuť
Čokoládová pena
Ingrediencie:
270g horká čokoláda
80g maslo
4 vajcia
60g kryštálový cukor
2pl voda
400ml šľahačková smotana
Postup:
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom. V druhom hrnci si uvaríme vodu s cukrom na sirup.
Z bielok si vyšľaháme sneh, do ktorého postupne prišľaháme teplý cukrový sirup.
Smotanu si vyšľaháme do polotuha. Do trochu vychladnutej čokolády primiešame žĺtky, dobre premiešame a pridáme do vyšľahaných bielok. Nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu a miešame, pokým sa vytvorí jednotná zmes.
Nalejeme do pohárov, môžeme ozdobiť ovocím a necháme dobre vychladnúť v chladničke.
Dobrú chuť!
Čokoládovo-smotanový krém
Ingrediencie:
250g mäkký krémový tvaroh
250g mascarpone
250ml šľahačka
250g horká čokoláda (85%)
plátok masla
Postup:
V mise si mixérom vyšľaháme šľahačku. V druhej nádobe si mixérom zmiešame mascarpone s mäkkým tvarohom a pridáme k vyšľahanej šľahačke.
Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli s plátkom masla a necháme približne 10 minút ochladiť. Vychladnutú čokoládu pridáme k ostatným surovinám a mixérom vyšľaháme na krém.
Naplníme do pohárov a ozdobíme podľa seba - my sme použili rozdrvené sušené maliny a čokoládové lupienky. Ak chceme dezert sladší, pridáme cukor alebo med.
Dobrú chuť!.
Vanilkový krém s bielou čokoládou
Ingrediencie:
500ml mlieko
2 žĺtky
1 bal. zlatý klas
100ml smotana na šľahanie
100g biela čokoláda
3PL salko
ovocie, čokoláda na ozdobu
Postup:
V troche mlieka metličkou rozmiešame žĺtky a zlatý klas. Zvyšok mlieka dáme na sporák, privedieme k varu, nalejeme žĺtkovú zmes a uvaríme krém.
Odstavíme zo sporáka a do krému vmiešame nalámanú čokoládu spolu so smotanou a salkom. Miešame, kým sa čokoláda v krému úplne rozpustí.
Nalejeme do dezertných pohárov a necháme vychladnúť. Ozdobíme ovocím, čokoládou a pod.
Dobrú chuť!
Leave A Comment