Mäkké cesto s vrstvou krehkého snehu, opečené mandľové lupienky a jemný vanilkový krém, to je jedinečný dezert „Kvæfjordkake“!

RECEPT

Mäkké cesto s vrstvou krehkého snehu, opečené mandľové lupienky a jemný vanilkový krém, to je jedinečný dezert "Kvæfjordkake"!

INGREDIENCIE cesto
  • 150g hladká múka

  • 125g kryštálový cukor

  • 115g maslo

  • 4 žĺtky

  • 1bal. vanilínový cukor

  • 4pl mlieko

  • 1,5čl prášok do pečiva

INGREDIENCIE sneh
  • 4 bielky

  • 200g kryštálový cukor

  • hrsť mandľových lupienkov

INGREDIENCIE krém
  • 500ml mlieko

  • 1pl kryštálový cukor

  • 2bal. vanilkový puding

  • 250ml smotana na šľahanie

POSTUP

  • Maslo s cukrom a vanilkou vyšľaháme do peny, po jednom zašľaháme žĺtky, pridáme mlieko a prešľaháme. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a premiešame k zmesi. Vznikne nám celkom tuhé cesto, ktoré rozotrieme na plech (30x40) potretý maslom. Hrúbka cesta by mala byť všade približne rovnaká.

  • Sneh - bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame za stáleho mixovania cukor, šľaháme kým nám vznikne tuhý lesklý sneh. Rozotrieme ho na cesto a posypeme mandľovými lupienkami.

  • Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 30 - 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

  • Krém - z mlieka, cukru, pudingových práškov si uvaríme puding. Necháme úplne vychladnúť. Smotanu si vyšľaháme a zmiešame s vychladnutým pudingom.

  • Vychladnutý korpus priečne rozrežeme na 2 polovice, na jednu polovicu natrieme pripravený krém, prikryjeme druhou polovicou cesta a uložíme aspoň na 2 hodiny do chladu.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!