5 tipov na výborné „omáčky“ k hlavným jedlám, grilovanému mäsu či zelenine, ktoré pripravíte raz-dva!
RECEPT

5 tipov na výborné "omáčky" k hlavným jedlám, grilovanému mäsu či zelenine, ktoré pripravíte raz-dva!
Jemne korenistá "zázvorovo-pomarančová omáčka"
Ingrediencie:
300ml pomarančová šťava + kôra
200g cibuľa
50g zázvor
100ml voda
30g maslo
2PL olej
1 strúčik cesnaku
1 škoricová tyčinka
aníz
kryštálový cukor podľa chuti
Postup:
Cibuľu si nakrájame nadrobno. Pridáme k nej na malé kúsky nakrájaný zázvor a prelisujeme cesnak.
Na panvici rozpálime maslo s olejom a pridáme cibuľovo-zázvorovú zmes. Osmažíme 5 - 7 minút a prilejeme 300ml pomarančovej šťavy. Pridáme škoricu, aníz, nastrúhanú pomarančovú kôru a privedieme k varu.
Na miernom ohni povaríme 10 minút, pridáme cukor podľa chuti a zo zmesi odoberieme aníz a škoricovú tyčinku. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom a máme hotovo.
Krémová syrová omáčka
Ingrediencie:
2pl maslo
1,5pl hladká múka
600ml mlieko
80g smotanový syr(mascarpone, philadelphia...)
100g syr Gouda (strúhaný)
1čl horčica
1/4čl mletá červená paprika
štipka mletého muškátového orieška
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a metličkou dobre premiešame.
Postupne prilievame mlieko a zakaždým metličkou premiešame. Privedieme k varu, potom pridáme krémový syr, horčicu, mletú papriku, muškátový oriešok, soľ.
Nakoniec postupne pridávame strúhaný syr po troche, aby sa rozpustil. Miešame kým nám vznikne hladká omáčka.
Sladká zázvorovo-cesnaková omáčka
Ingrediencie:
200ml sójová omáčka
150ml voda
100g kryštálový cukor
50g zázvor
4 strúčiky cesnaku
6pl škrob
2pl med
2pl jablčný ocot
2pl slnečnicový olej
Postup:
Škrob si rozmiešame s vodou na homogénnu zmes. Do hrnca nalejeme 200ml sójovej omáčky, pridáme cukor, med a olej.
Zmiešame a pridáme jablčný ocot, vodu so škrobom, pretlačený cesnak a najemno nastrúhaný zázvor. Za stáleho miešania privedieme k varu, povaríme asi minútu.
Hotovú omáčku necháme mierne vychladnúť a precedíme cez sitko.
Krémová cibuľová omáčka
Ingrediencie:
300g cibuľa
100g kyslá smotana
50g maslo
1pl hladká múka
1čl mletá paprika
0,5čl muškátový oriešok
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme 7 - 10 minút.
Pridáme múku, premiešame, dochutíme soľou, paprikou a muškátovým orieškom. Prilejeme pohár vody a dobre premiešame.
Za stáleho miešania privedieme k varu a nakoniec pridáme kyslú smotanu. Povaríme 2 - 3 minúty a máme hotovo.
Rýchla, jednoduchá a chutná omáčka k mäsu
Ingrediencie:
4pl maslo
1/2 citróna
1PL dijonská horčica
3 strúčiky cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
Jarná cibuľka
štipka mletej červenej papriky, kajenské korenie
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Maslo si rozpustíme. Pridáme k nemu šťavu z citróna a pretlačený cesnak. Ďalej pridáme horčicu, papriku a kajenské korenie a všetko dobre zmiešame.
Nakoniec primiešame nasekanú petržlenovú vňať a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
Dochutíme soľou a čiernym korením podľa seba a máme hotovo!
Leave A Comment