5 tipov na výborné „omáčky“ k hlavným jedlám, grilovanému mäsu či zelenine, ktoré pripravíte raz-dva!

RECEPT

5 tipov na výborné "omáčky" k hlavným jedlám, grilovanému mäsu či zelenine, ktoré pripravíte raz-dva!

Jemne korenistá "zázvorovo-pomarančová omáčka"

Ingrediencie:

300ml pomarančová šťava + kôra

200g cibuľa

50g zázvor

100ml voda

30g maslo

2PL olej

1 strúčik cesnaku

1 škoricová tyčinka

aníz

kryštálový cukor podľa chuti

Postup:

Cibuľu si nakrájame nadrobno. Pridáme k nej na malé kúsky nakrájaný zázvor a prelisujeme cesnak.

Na panvici rozpálime maslo s olejom a pridáme cibuľovo-zázvorovú zmes. Osmažíme 5 - 7 minút a prilejeme 300ml pomarančovej šťavy. Pridáme škoricu, aníz, nastrúhanú pomarančovú kôru a privedieme k varu.

Na miernom ohni povaríme 10 minút, pridáme cukor podľa chuti a zo zmesi odoberieme aníz a škoricovú tyčinku. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom a máme hotovo.

Krémová syrová omáčka

Ingrediencie:

2pl maslo

1,5pl hladká múka

600ml mlieko

80g smotanový syr(mascarpone, philadelphia...)

100g syr Gouda (strúhaný)

1čl horčica

1/4čl mletá červená paprika

štipka mletého muškátového orieška

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a metličkou dobre premiešame.

Postupne prilievame mlieko a zakaždým metličkou premiešame. Privedieme k varu, potom pridáme krémový syr, horčicu, mletú papriku, muškátový oriešok, soľ.

Nakoniec postupne pridávame strúhaný syr po troche, aby sa rozpustil. Miešame kým nám vznikne hladká omáčka.

Sladká zázvorovo-cesnaková omáčka

Ingrediencie:

200ml sójová omáčka

150ml voda

100g kryštálový cukor

50g zázvor

4 strúčiky cesnaku

6pl škrob

2pl med

2pl jablčný ocot

2pl slnečnicový olej

Postup:

Škrob si rozmiešame s vodou na homogénnu zmes. Do hrnca nalejeme 200ml sójovej omáčky, pridáme cukor, med a olej.

Zmiešame a pridáme jablčný ocot, vodu so škrobom, pretlačený cesnak a najemno nastrúhaný zázvor. Za stáleho miešania privedieme k varu, povaríme asi minútu.

Hotovú omáčku necháme mierne vychladnúť a precedíme cez sitko.

Krémová cibuľová omáčka

Ingrediencie:

300g cibuľa

100g kyslá smotana

50g maslo

1pl hladká múka

1čl mletá paprika

0,5čl muškátový oriešok

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme 7 - 10 minút.

Pridáme múku, premiešame, dochutíme soľou, paprikou a muškátovým orieškom. Prilejeme pohár vody a dobre premiešame.

Za stáleho miešania privedieme k varu a nakoniec pridáme kyslú smotanu. Povaríme 2 - 3 minúty a máme hotovo.

Rýchla, jednoduchá a chutná omáčka k mäsu

Ingrediencie:

4pl maslo

1/2 citróna

1PL dijonská horčica

3 strúčiky cesnaku

čerstvá petržlenová vňať

Jarná cibuľka

štipka mletej červenej papriky, kajenské korenie

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Maslo si rozpustíme. Pridáme k nemu šťavu z citróna a pretlačený cesnak. Ďalej pridáme horčicu, papriku a kajenské korenie a všetko dobre zmiešame.

Nakoniec primiešame nasekanú petržlenovú vňať a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.

Dochutíme soľou a čiernym korením podľa seba a máme hotovo!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!