Orechové buchtičky s lahodným vanilkovým krémom, to je neodolateľná pochúťka najmä pre milovníkov sladkých jedál „Zlaté halušky – ARANYGALUSKA“!

RECEPT

Orechové buchtičky s lahodným vanilkovým krémom, to je neodolateľná pochúťka najmä pre milovníkov sladkých jedál "Zlaté halušky - ARANYGALUSKA“!

INGREDIENCIE na cesto
  • 470g hladká múka

  • 250ml vlažné mlieko

  • 50g trstinový cukor

  • 40g maslo

  • 20g čerstvé droždie

  • 2 žĺtky

  • štipka soli

INGREDIENCIE na posýpku

  • 300g mleté orechy

  • 2čl škorica

  • 120g rozpustené maslo

INGREDIENCIE na vanilkový krém
  • 700ml mlieko

  • 90g cukor krupica

  • 25g kukuričný škrob

  • 5 žĺtok

  • 1 vanilkový lusk

POSTUP

  • Do vlažného mlieka pridáme 1čl cukru, droždie a necháme 10-15min napučať. Do misy dáme múku, zvyšný cukor, soľ, žĺtky a nakoniec pridáme kvások. Kuchynským robotom zmiešame všetko dohromady(alebo ručne), nakoniec pridáme roztopené studené maslo a ešte 10 min. necháme miešať.

  • Pripravené cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 30-45 minút. Na pomúčenej doske si rozdelíme cesto na 2 časti. Z každej nakrájame približne 15 kúskov.

  • Na posýpku zmiešame mleté vlašské orechy, cukor a škoricu. Maslo si rozpustíme a necháme v miske na obaľovanie.

  • Každú guličku namočíme v masle a hneď obalíme v orechovej zmesi. Takto pripravené guľky si ukladáme tesne vedľa seba do vymastenej a múkou vysypanej formy. Keď máme všetky pekne uložené, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť a potom dáme piecť.

  • Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

  • Pripravíme si vanilkový krém. Do hrnca dáme variť mlieko, pridáme dužinu z vanilkového lusku, aj lusk a privedieme k varu. Potom odstavíme zo sporáka, necháme 10 minút postáť a vyberieme vanilkový lusk.

  • V mise rozšľaháme vajce s cukrom a škrobom. Prevarené mlieko dáme späť na sporák, za stáleho miešania prilievame žĺtkovú zmes a miešame pokým krém zhustne.

  • Hotovým krémom polejeme upečené orechové buchtičky.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj: andi1976.gportal.hu