Vynikajúci „džemovo-orechový závin“!

Sladká chrumkavá dobrota, ideálna ku šálke kávy či čaju!

RECEPT

Vynikajúci "džemovo-orechový závin"!

Sladká chrumkavá dobrota, ideálna ku šálke kávy či čaju!

INGREDIENCIE cesto
  • 500g polohrubá múka

  • 250ml vlažné mlieko

  • 1/2 kocky čerstvé droždie

  • 1 vajce

  • 3pl kryštálový cukor

  • 2pl olej

  • štipka soli

  • Na potretie: žĺtok + 2pl maslo + 2bal. škoricový cukor

INGREDIENCIE plnka
  • 200g džem

  • 200g nasekané vlašské orechy

  • 2pl škoricový cukor

  • 1čl škorica

POSTUP

  • Do väčšej misy dáme múku, štipku soli a dve lyžice cukru, premiešame a v strede urobíme jamku. Do jamky rozdrobíme droždie, pridáme zvyšnú lyžicu cukru a nalejeme teplé mlieko, jemne premiešame obsah jamky a necháme 10 minút postáť. Potom pridáme vajce, olej(alebo masť) a na pomúčenej doske rukami vypracujeme hladké, elastické cesto, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

  • Pripravené cesto rozdelíme na 2 polovice, vyvaľkáme na obdĺžniky s hrúbkou približne 0,5cm, potrieme džemom, posypeme orechmi, cukrom a škoricou. Zvinieme ich, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť.

  • Potom vrch závinov potrieme žĺtkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 - 30 minút. Po upečení ich potrieme rozpusteným maslom a hojne posypeme škoricovým cukrom.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!