Recept na obľúbený koláčik s bohatou makovou-jablkovou plnkou, ktorý sa hodí upiecť kedykoľvek!

RECEPT

Recept na obľúbený koláčik s bohatou makovou-jablkovou plnkou, ktorý sa hodí upiecť kedykoľvek!
INGREDIENCIE na cesto
  • 400g hladká múka

  • 250g maslo

  • 100g kryštálový cukor

  • 4 žĺtky

  • 2PL kyslá smotana

  • 1čl prášok do pečiva

INGREDIENCIE na makovú plnku
  • 500g mak

  • 300g nastrúhané jablká

  • 200g kryštálový cukor

  • 150g nasekané vlašské orechy

  • 100g maslo

  • 6 bielok

  • 2 žĺtky

  • 4PL krupica

  • 2PL škrob

  • 1PL kakao

  • 150g čokoládová poleva

POSTUP

  • Maslo izbovej teploty, múku a prášok do pečiva dáme do misy, rukami spracujeme.

  • V miske si metličkou zmiešame žĺtky s cukrom, kyslou smotanou a zmes prilejeme k múke. Rukami vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky.

  • Pripravíme si plnku. Do hrnca dáme mak, pridáme 800ml horúcej vody, privedieme k varu a miešame na miernom ohni, kým sa voda odparí. Necháme vychladnúť.

  • Do vychladnutého maku pridáme nastrúhané jablká, krupicu, kakao,škrob, nasekané vlašské orechy a všetko dohromady zmiešame. Maslo s cukrom a žĺtkami vyšľaháme a primiešame k maku.

  • Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame k makovej zmesi.

  • Formu si vymastíme, vysypeme múkou. Cesto si rozdelíme na 2 časti, 1 časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a preložíme pomocou valčeka na dno formy, mierne popritláčame.

  • Navrstvíme pripravenú makovú plnku a na vrch nastrúhame na hrubom strúhadle druhú polovicu cesta. Upečieme pri teplote 180 stupňov.

  • Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládovú polevu, natrieme na vrch koláča a necháme stuhnúť.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj: @na_sviy_smak