Jemné maslové koláčiky s karamelovou plnkou, ktoré sa hodia na každú príležitosť, to sú „ALFAJORES“!

RECEPT

Jemné maslové koláčiky s karamelovou plnkou, ktoré sa hodia na každú príležitosť, to sú "ALFAJORES"!

INGREDIENCIE
  • 300g kukuričný škrob

  • 200g hladká múka

  • 200g zmäknuté maslo

  • 110g práškový cukor

  • 3 žĺtky

  • 2čl prášok do pečiva

  • nátierka dulce de leche alebo karamelizované kondenzované mlieko(alebo si plnku pripravíme doma)

POSTUP

  • Preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a zmiešame dohromady.

  • Maslo si vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a postupne pridávame sypkú zmes. Ručne vypracujeme nelepivé cesto. Ak by sa cesto príliš drobilo, pridáme trošku vody. Pripravené cesto necháme odpočívať v chladničke 30 minút.

  • Na doske si vyvaľkáme cesto a vykrojíme kolieska, poukladáme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút(keď sú okraje koliesok zlatisté).

  • Po upečení necháme vychladnúť. Vychladnuté kolieska spojíme plnkou alebo karamelizovaným konzd. mliekom. Ak máme dosť času, môžeme si plnku pripraviť doma.

  • Na doma pripravenú karamelovú plnku potrebujeme 1l mlieka 300g kryštálového cukru a 1 vanilkový struk. Mlieko s cukrom dáme variť. Pridáme dužinu z vanilk. struku. Privedieme k varu, znížime teplotu a za občasného miešania varíme cca 80-90 minút, pokým sa vytvorí hustá karamelová omáčka. Hotovú omáčku nalejeme do skleneného pohára a necháme vychladnúť. Hotovou omáčkou potrieme koláčiky a spojíme.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!