Dokonalé spojenie ingrediencií, ktoré si zamilujete „Karamelové rezy“!

Výborný dezert, ktorý sa hodí aj na výnimočné príležitosti!

RECEPT

Dokonalé spojenie ingrediencií, ktoré si zamilujete "Karamelové rezy"!

Výborný dezert, ktorý sa hodí aj na výnimočné príležitosti!

INGREDIENCIE na cesto
  • 100g mleté vlašské orechy

  • 100g kryštálový cukor

  • 100g polohrubá múka

  • 8 bielkov

  • 2ks vanilkový cukor

  • štipka soli

  • nastrúhaná kôra z citróna(nemusí byť)

INGREDIENCIE na krém

  • 500ml mlieko

  • 50ml voda

  • 100g kryštálový cukor

  • 100g hladká múka

  • 5 žĺtkov

  • 30g škrob

  • 250ml smotana na šľahanie + 100g práškový cukor + 1čl vanilkový extrakt

INGREDIENCIE na polevu
  • 150g čokoláda

  • 70ml mlieko

POSTUP

  • Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny. Postupne k nim zašľahávame cukor, kým nám vznikne lesklý tuhý sneh.

  • Múku zmiešame s mletými orechmi a vmiešame do snehu z bielkov, pridáme citr. kôru(voliteľné) a zmiešame.

  • Malý hlboký plech(alebo formu) vystelieme papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

  • Do hrnca dáme roztopiť cukor s vodou na miernom ohni. Keď začne cukor karamelizovať, hrniec odstavíme z ohňa a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Potom zapracujeme za stáleho miešania múku a škrob. Žĺtky rozšľaháme, prilejeme k nim trochu mlieka z hrnca, zmiešame a nalejeme všetko späť do hrnca.

  • Na miernom ohni povaríme 5 - 7 minút, pokým sa suroviny spoja. Uvarený krém prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 2h do chladničky.

  • Šľahačku s cukrom si vyšľaháme, vychladnutý krém si prešľaháme mixérom a postupne k nemu zašľaháme šľahačku.

  • Koláč prerežeme na 2 časti, vrchnú tenšiu. Spodný plát natrieme krémom, priložíme tenším plátom a mierne pritlačíme.

  • Nad parou si roztopíme čokoládu s mliekom, miešame pokým sa rozpustí a polejeme ňou vrch koláča. Ozdobíme mletými orechmi a dáme na noc chladiť.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj: kiloretete.ro