10 receptov na „sviatočné drobné pečivo“ Sladké chutné koláčiky, ktoré nádherne rozvoňajú domov!
RECEPT

10 receptov na "sviatočné drobné pečivo" Sladké chutné koláčiky, ktoré nádherne rozvoňajú domov!
Krehké kolieska s džemom a orechovým snehom
Ingrediencie:
140g maslo
270g hladkej múky
60g práškového cukru
3 vaječné žĺtky
1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
džem
Ingrediencie sneh:
3 vaječné bielky
štipka soli
140g práškového cukru
120g mletých vlašských orechov
oriešky na ozdobenie
Postup:
Cesto - suroviny zmiešame, rukami vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 30min do chladničky.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm, vykrojíme koláčiky, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a na stred koláčov dáme trocha džemu.
Sneh - bielky vyšľaháme s cukrom a štipkou soli na tuhý sneh, vmiešame mleté orechy a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na kolieska orechový sneh. Pečieme pri 160°C približne 15 minút.
Dobrú chuť
Dokonalé "kávovo-orechové" tortičky
Ingrediencie plnka:
240g hladkej múky
240g rastlinného tuku
120g práškového cukru
120g pomletých orechov
Ingrediencie plnka:
150g masla
100g práškového cukru
110ml káva
1čl krupica
POLEVA - 250g práškového cukru + 3pl horúcej čiernej kávy + 1pl olej
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Z múky, práškového cukru, rastlinného tuku a pomletých orechov si zamiesime cesto. Necháme ho cca hodinu odpočívať.
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a okrúhlou formičkou si vykrojíme kolieska. Vykrojené kolieska poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a upečieme.
Plnka - z kávy a krupice uvaríme krém, necháme vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a vmiešame vychladnutý kávový krém. Upečené a vychladnuté kolieska spojíme plnkou.
Na polevu zalejeme cukor horúcou kávou, pridáme olej a vymiešame na hustú polevu. Naplnené kolieska na záver polejeme hustou polevou a ozdobíme podľa seba.
Dobrú chuť!
Maslové koláčiky „ALFAJORES"
Ingrediencie:
300g kukuričný škrob
200g hladká múka
200g zmäknuté maslo
110g práškový cukor
3 žĺtky
2čl prášok do pečiva
nátierka dulce de leche alebo karamelizované kondenzované mlieko(alebo si plnku pripravíme doma)
Postup:
Preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a zmiešame dohromady.
Maslo si vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a postupne pridávame sypkú zmes. Ručne vypracujeme nelepivé cesto. Ak by sa cesto príliš drobilo, pridáme trošku vody. Pripravené cesto necháme odpočívať v chladničke 30 minút.
Na doske si vyvaľkáme cesto a vykrojíme kolieska, poukladáme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút(keď sú okraje koliesok zlatisté).
Po upečení necháme vychladnúť. Vychladnuté kolieska spojíme plnkou alebo karamelizovaným konzd. mliekom. Ak máme dosť času, môžeme si plnku pripraviť doma.
Na doma pripravenú karamelovú plnku potrebujeme 1l mlieka 300g kryštálového cukru a 1 vanilkový struk. Mlieko s cukrom dáme variť. Pridáme dužinu z vanilk. struku. Privedieme k varu, znížime teplotu a za občasného miešania varíme cca 80-90 minút, pokým sa vytvorí hustá karamelová omáčka. Hotovú omáčku nalejeme do skleneného pohára a necháme vychladnúť. Hotovou omáčkou potrieme koláčiky a spojíme.
Dobrú chuť!
Linecké koláčiky
Ingrediencie:
500g hladká múka
250g smetol
100g práškový cukor
2 vajcia
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
1pl bravčová masť
džem + práškový cukor na posypanie
Postup:
V mise si zo surovín vypracujeme cesto a odložíme do chladničky na 30 minút.
Pripravené cesto si vyvaľkáme, vykrojíme si koláčiky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 7 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Na plné koláčiky nanesieme džem, koláče s otvorom posypeme práškovým cukrom a prikryjeme nimi lekvárové polovice.
Dobrú chuť!
Krehké koláčiky plnené džemom
Ingrediencie:
400g hladká múka
150g práškový cukor
200g maslo
2 vajcia
1 vanilínový cukor
1,5ČL prášok do pečiva
štipka soli
džem podľa chuti
mandľové lupienky na posypanie
Postup:
Maslo izbovej teploty si vymiešame do penista s cukrom, vanilkou a štipkou soli. Pridáme vajcia a zmiešame mixérom. Po častiach pridáme k zmesi múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiesime si cesto. Cesto by sa nemalo lepiť. Pripravené cesto odložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.
Na pracovnej doske vysypanej múkou si vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 3mm. Rozdelíme ho na 2 časti. Jednu časť dobre potrieme džemom a priložíme druhou časťou cesta.
Nakrájame si koláčiky, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Dobrú chuť!
Jedinečné čokoládové sušienky „CRINKLES“
Ingrediencie:
1 vajce
150g kvalitná horká čokoláda
150g práškový cukor
125g hladká múka
80g maslo
30g kakao
2PL mlieko
1čl prášok do pečiva
štipka soli
NA OBALENIE: 50g práškový cukor + 50g kryštálový cukor
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a necháme chvíľu ochladiť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme vajce, zmiešame. Múku si zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a štipkou soli.
Keď nám čokoláda mierne vychladne, prilejeme ju k maslu, zmiešame a pridáme sypké suroviny. Vypracujeme vláčne cesto, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2h odpočívať do chladničky.
Z cesta tvarujeme guľky, obalíme ich najskôr v kryštálovom cukre, potom dôkladne v práškovom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 - 15 minút. Vnútro môže byť po upečení mäkké, ale keď koláčiky vychladnú, pekne stuhne a budú zvonka chrumkavé a vnútri mäkké.
Dobrú chuť!
Krehké maslové koláčiky
Ingrediencie:
250g maslo
140g práškový cukor
270g hladká múka
70g kukuričný škrob
20g sušené mlieko
1 vajce
1 vanilínový cukor
Postup:
Do masla izbovej teploty pridáme práškový cukor, vanilínový cukor a vajíčko. Mixérom vyšľaháme na hladkú zmes. Pridáme preosiatu múku, škrob, sušené mlieko a dobre premiešame.
Pripravené cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
Na plech s papierom na pečenie urobíme malé koláčiky. Pečieme pri teplote 180 stupňov 5 minút. Potom znížime na 160 stupňov a pečieme ešte 10 minút.
Necháme vychladnúť a máme hotovo!
Dobrú chuť
Orechové hviezdičky s džemom a čokoládou
Ingrediencie:
300g hladká múka
220g mäkké maslo
200g kryštálový cukor
150g mleté vlašské orechy
1 vanilínový cukor
štipka soli
mandľová aróma/rumová aróma
100g tmavá čokoláda (na ozdobu)
100g džem
Postup:
V mise zmiešame maslo, orechy, cukor, vanilku, štipku soli. Pridáme rumovú arómu, múku a vypracujeme jednotné cesto. Ak je treba, pridáme trochu mlieka.
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto s hrúbkou približne 3mm a vykrojíme koláčiky.
Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme pripravené koláčiky a dáme piecť. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 8-10 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, spojíme koláčiky džemom a namáčame v rozpustenej čokoláde.
Dobrú chuť
Husárske gombíky
Ingrediencie:
300g hladká múka
200g maslo
100g vlašské orechy
80g práškový cukor
2 žĺtky
1 bal. vanilínový cukor
Lekvár (podľa chuti)
Postup:
Rukami vypracujeme cesto zo všetkých surovín okrem lekváru. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať 2h v chladničke.
Z odpočinutého cesta si vytvarujeme malé guličky, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a opačným koncom varechy urobíme do nich hlbšie jamky.
Pripravené koláčiky dáme piecť, pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 10 - 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť, naplníme lekvárom a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť
Košíčky s karamelovým krémom
Ingrediencie cesto:
300g hladká múka
150g maslo
100g práškový cukor
2 vaječné žĺtky
Ingrediencie krém:
1 karamelové salko
250g maslo
Postup:
Cesto - múku s práškovým cukrom preosejeme, pridáme mäkké maslo, žĺtky a rukami vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na 30 min.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3mm, formičkou si vykrojíme kolieska, ktoré povtláčame do vymastených a múkou vysypaných formičiek. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť a vyklopíme koláčiky.
Plnka - maslo izbovej teploty vyšľaháme, po častiach zašľaháme karamelové salko. Pripravený krém naplníme do cukrárskeho vrecka. Vychladnuté košíčky naplníme pripravených krémom a odložíme do chladničky.
Nakoniec namáčame/ozdobíme čokoládou, orechmi a pod.
Dobrú chuť!
Leave A Comment