10 tipov na sladké dobroty z lístkového cesta! Chrumkavé koláčiky ku káve, ktoré Vám zlepšia náladu!
RECEPT

10 tipov na sladké dobroty z lístkového cesta! Chrumkavé koláčiky ku káve, ktoré Vám zlepšia náladu!
Kornútky so snehovou plnkou
Lahodné nepečené guľky s úžasnou kokosovou vôňou, ktoré pripravíte aj na poslednú chvíľu!
Ingrediencie:
1 balenie lístkové cesto
5 vaječných bielok
400g práškový cukor
1čl citrónová šťava
vajce na potretie
štipka soli
Postup:
Lístkové cesto si vyvaľkáme na hrúbku cca 2mm (alebo kúpime vyvaľkané), narežeme ho na pásiky široké cca 2cm.
Formičky na kornútky(alebo trubičky) potrieme olejom, navinieme pásiky cesta a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 160 stupňov približne 15 minút. Po upečení ich stiahneme z formičiek a necháme vychladnúť.
Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny. Po lyžiciach zašľaháme cukor, asi 2 minúty. Ďalej šľaháme nad parou cca 20 minút do zhustnutia. Pred koncom pridáme citrónovú šťavu a došľaháme.
Pripravený sneh dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme kornútky. Posypeme práškovým cukrom a máme hotovo.
Džemové šatôčky z lístkového cesta posypané cukrom
Ingrediencie:
1bal. lístkové cesto
100g džem
1 vajce
trstinový cukor na posypanie
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm, narežeme na rovnako veľké štvorce.
Na stred štvorcov pomocou lyžičky dáme džem, zložíme na trojuholníky, kraje poriadne popritláčame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista.
Lístkové vankúšiky s vanilkovým krémom „Miguelitos“
Ingrediencie:
400g lístkové cesto
500ml mlieko
100g kryštálový cukor
40g kukuričný škrob
30g maslo
4 žĺtky
1 vanilkový struk
práškový cukor na posypanie
mlieko na potretie
Postup:
Krém - do hrnca dáme mlieko, vanilkový struk rozrežeme, vyškriabeme vnútro a aj so strukom pridáme do mlieka. Privedieme k varu, odstavíme, občasne premiešame(vanilkový struk potom odoberieme).
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme škrob a dobre premiešame. Do zmesi za stáleho miešania pomaly prilievame teplé mlieko, vrátime späť na sporák, uvaríme hustý krém, odstavíme, vmiešame studené maslo, prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3mm, narežeme na rovnaké štvorce a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme mliekom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút do zlatista(pekne narastú). Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a štvorce rozrežeme(vodorovne) na dva pláty.
Cukrárske vrecko naplníme pripraveným krémom, naplníme koláčiky a spojíme. Hotové posypeme práškovým cukrom.
Lahodný dezert s vanilkovým krémom
Ingrediencie:
2bal. lístkové cesto
750ml mlieko
3bal. zlatý klas
4 vaječné žĺtky
1ks vanilínový cukor
1pl kryštálový cukor
SNEH: 4bielky + 7pl kryštálový cukor
Postup:
Lístkové cestá si upečieme a necháme vychladnúť.
V 300ml mlieka metličkou vymiešame zlaté klasy a žĺtky. Zvyšok mlieka s cukrom a vanilkou dáme variť. Po zovretí nalejeme k mlieku vaječnú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh a vmiešame ich do horúceho krému.
Hotový krém natrieme na 1 plát lístkového cesta.Druhé lístkové cesto si pomrvíme na drobno, navrstvíme na pudingový krém a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
„Jablkové ružičky" z lístkového cesta
Ingrediencie:
1 balenie lístkové cesto
2 veľké jablká
4pl citrónová šťava
3pl marhuľový džem
3čl kryštálový cukor
2čl mletá škorica
vajce na potretie
Postup:
Jablká si očistíme, zbavíme jadierok a narežeme na veľmi tenké plátky. Nakrájané jablká dáme do hrnca, polejeme citrónovou šťavou a zalejeme vodou. Povaríme 2 minúty.
Lístkové cesto si narežeme na prúžky. Po celej dĺžke ich natrieme džemom. Poukladáme zmäknuté jablká tak, aby šupa vyčnievala nad cesto a dolný okraj cesta zostal voľný.
Cukor zmiešame so škoricou a posypeme na pripravené prúžky s jablkami. Okraj voľného cesta zahneme tak, aby sme trochu prekryli jablko a zrolujeme do tvaru ružičky.
Takto pripravené ružičky naukladáme do maslom vymastenej formy na muffiny. Ružičky potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 - 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Orechové koláčiky z lístkového cesta
Ingrediencie:
1bal. lístkové cesto
200g mleté vlašské orechy
4pl kryštálový cukor
2pl mletá škorica
2pl mlieko
2pl roztopené maslo
1 vajce
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme, alebo kúpime rozvaľkané. Orechy zmiešame s cukrom a škoricou. Pridáme mlieko, rozpustené maslo a premiešame. Plnku rozotrieme na lístkové cesto a zvinieme.
"Závin" nakrájame na kolieska(približne 2cm široké), poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.
Dobrú chuť!
Jedinečný dezert „Tisíc lístkov – Mille Feuille“
Ingrediencie:
1 balenie chladené lístkové cesto
100g čerstvé jahody + 1 vanilínový cukor
400ml mlieko
100g kryštálový cukor
4 žĺtky
2pl hladká múka
2ks vanilkový lusk
100g maslo
Postup:
Najskôr si pripravíme krém. Mlieko dáme zohrievať na mierny oheň. V miske si metličkou vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme postupne múku, prilejeme trochu horúceho mlieka, dobre prešľaháme a žĺtkovú zmes pridáme ho horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém.
Do horúceho krému vmiešame po kúskoch maslo. Pripravený krém dáme do misy, zakryjeme potravinovou fóliou a uložíme do chladničky, približne na hodinu.
Lístkové cesto na doske mierne pomúčime, trošku ešte rozvaľkáme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, veľmi husto popicháme vidličkou, zľahka posypeme práškovým cukrom, zakryjeme aj zhora papierom na pečenie, zaťažíme druhým plechom a dáme piecť.
Pečieme najskôr pri teplote 200 stupňov 15 minút, potom zložíme plech a odstránime papier na pečenie a pri rovnakej teplote dopečieme do zlato-hneda. Necháme vychladnúť.
Jahody si očistíme, nakrájame na tenké plátky a posypeme vanilkovým cukrom.
Lístkové cesto narežeme na malé obdĺžniky. Na spodný plát(obdĺžnik) natrieme krém, pridáme jahody, prekryjeme druhý plát, opäť natrieme krém, jahody a na vrch zákusku dáme tretí plát. Rovnako postupujeme pri ďalších zákuskoch. Vrch posypeme práškovým cukrom.
"šamrolky" z lístkového cesta s vanilkovým krémom a orechmi
Ingrediencie:
500g lístkové cesto
750ml mlieko
300ml smotana na šľahanie
220g smotanový syr Philadelphia
2 vanilkové pudingy
1bal. vanilínový cukor
4pl kryštálový cukor
práškový cukor na posypanie
nasekané lieskové orechy
Postup:
Lístkové cesto si rozvaľkáme na tenko(alebo kúpime už rozvaľkané). Cesto si nakrájame na pásiky široké približne 2,5cm. Jednotlivé pásiky navinieme na cukrárske trubičky a konce mierne pritlačíme.
Pripravené trubičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút. Upečené trubičky stiahneme z rúrok a necháme vychladnúť.
Krém - z mlieka, kryštálového cukru a vanilkových pudingov uvaríme puding, zakryjeme ho potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Smotanový syr Philadelphia zmiešame s práškovým cukrom a vanilkou. Pridáme k nemu vychladnutý puding a prešľaháme. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha a vmiešame do pudingu.
Cukrárskym vreckom naplníme trubičky. Do malej misky dáme nasekané lieskové orechy a obalíme v nich trubičky. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
"Krémeš" s vanilkovým krémom a ovocnou plnkou
Ingrediencie krém:
250g lístkové cesto
700ml mlieko
3 žĺtky
2bal. vanilínový cukor
100g kryštálový cukor
90g kukuričný škrob
50g maslo
250ml smotana na šľahanie
Ingrediencie ovocná plnka:
200g lesné ovocie
50g kryštálový cukor
15g kukuričný škrob
50ml voda
Postup:
Lístkové cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti, každú vyvaľkáme na tenko, husto popicháme vidličkou a upečieme 2 pláty. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 10-12 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Krém - 200ml mlieka zmiešame so žĺtkami, cukrom, vanilkou a škrobom. Zvyšné mlieko dáme variť od hrnca, po zovretí pridáme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému pridáme mäkké maslo, prešľaháme. Nakoniec do krému zašľaháme smotanu(nevyšľahanú).
Ovocná plnka - do hrnca dáme variť ovocie, cukor a polovicu vody, vo zvyšnej vode metličkou dobre rozmiešame škrob. Po zovretí pridáme k ovocnej zmesi škrob rozmiešaný vo vode a povaríme 2-3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Na spodný plát upečeného vychladnutého lístkového cesta natrime približne polovicu žĺtkového krému, navrstvíme vychladnutú ovocnú zmes a na vrch rovnomerne rozotrieme zvyšný žĺtkový krém. Prikryjeme druhým plátom lístkového cesta a vrch posypeme práškovým cukrom.
„nutellové slimáky z lístkového cesta“
Ingrediencie:
1bal. lístkové cesto
nutella
1 vajce
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2mm. Potrieme ho nutellou a zvinieme do "závinu".
Závin nakrájame na kolieska široké asi 2cm a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch a boky koláčikov potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!
zdroj: youtube.com/@cook4you, nagyireceptje.hu, youtube.com/@antoniajagodic
Leave A Comment