Dnes si môžete v obchodoch vybrať akúkoľvek horčicu – od plnotučnej klasiky cez francúzske, ostré až k najpikantnejším anglickým. Bez konzervantov, s medom, s čiernym korením, pre deti. Tak prečo ju teda robiť doma?

RECEPT

Dnes si môžete v obchodoch vybrať akúkoľvek horčicu – od plnotučnej klasiky cez francúzske, ostré až k najpikantnejším anglickým. Bez konzervantov, s medom, s čiernym korením, pre deti. Tak prečo ju teda robiť doma?

Pretože je lepšia a chutnejšia ako v obchode a presne viete, čo v nej je. A v neposlednom rade urobíte dojem na svojich hostí. A jej výroba je skutočne jednoduchá.

INGREDIENCIE
  • 100 g horčičných semienok

  • 250 ml vinného alebo jablčného octu

  • 3 – 4 lyžice cukru alebo medu

  • 1/2ČL kurkumy (tá dodá horčici krajšiu farbu ale nieje nutná)

  • 1/2 lyžičky soli

POSTUP

  • Ocot si nalejeme do hrnca a necháme prejsť varom. Ak na sladenie používame cukor pridáme ho teraz, aby sa nám lepšie rozpustil.

  • Vložíme si semienka do nádoby, pridáme soľ a kurkumu. Ako používame na sladenie med, pridáme aj ten.

  • Semienka a koreniny zalejeme horúcim octom a necháme ich 10 – 15 minút nasiaknuť.

  • Zmes rozmixujeme na hladkú hmotu. Ak sa vám zdá byť príliš hustá, prilejeme ešte trochu octu.

  • Skladujeme v uzatvárateľných nádobách v chladničke.

  • Horčica ma po výrobe výraznú chuť, ktorá sa odležaním zjemní. Ideálne je nechať horčicu odležať v chladničke 2 – 3 dni.

  • Trvanlivosť je približne 3 – 4 týždne.

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!