Chutná, voňavá, sýta cviklová polievka so smotanou!

Táto cviklová polievka je u nás jedna z najobľúbenejších, navyše cvikla je veľmi zdravá a bohatá na živiny!

RECEPT

Chutná, voňavá, sýta cviklová polievka so smotanou!

Táto cviklová polievka je u nás jedna z najobľúbenejších, navyše cvikla je veľmi zdravá a bohatá na živiny!

INGREDIENCIE
  • 500g bravčové mäso

  • 4 stredne veľké zemiaky

  • 2 ks cvikla

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 ks paradajková omáčka

  • 1 ks cibuľa, mrkva, paprika

  • olej

  • kyslá smotana

  • bobkový list

  • na ochutenie soľ, korenie, nové korenie, bylinky

POSTUP

  • Bravčové mäso si nakrájame na malé kúsky a dáme variť do hrnca s vodou. Pridáme sušený zelerový prášok, petržlenovú vňať a soľ. Po zovretí vody dusíme na nižšej teplote približne 40 - 60 minút, kým nebude mäso hotové. Vzniknutú penu pri varení odstránime.

  • Medzitým si nadrobno nakrájame cibuľu a mrkvu. Na panvicu potretej olejom opražíme cibuľu do zlatista, pridáme nakrájanú mrkvu a restujeme na miernom ohni 3 - 5 minút.

  • Olúpeme si cviklu a spolu s paprikou ju nakrájame na tenké pásiky. Nakrájanú cviklu s paprikou pridáme na panvicu k cibuli a mrkve a ďalej restujeme 5-7minút. Pridáme bobkový list, kyselinu citrónovú, paradajkovú omáčku a nové korenie. Všetko spolu premiešame a ďalej restujeme na miernom ohni približne 3 - 5 minút. Potom pridáme do panvice pohár prevarenej vody, prikryjeme a po zovretí dusíme 10 minút.

  • Keď je zelenina udusená do mäkka, pridáme ju k mäsovému vývaru. Ďalej pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky. Pridáme cez lis pretlačený cesnak a varíme približne 10 minút, aby boli zemiaky uvarené.

  • Nakoniec môžeme pridať nasekané čerstvé bylinky, napr. bazalku ale môžeme použiť suchý kôpor. Premiešame, odstavíme a necháme ešte pod pokrievkou 10 minút. Polievku máme hotovú, nalejeme do tanierov a pridáme lyžicu kyslej smotany.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!