K raňajkám neodmysliteľne patrí dobrý chlieb. S vôňou čerstvo upečeného chleba sa spájajú slová pohodlie, domov a rodina a dnes Vám jeden pripravím.

RECEPT

K raňajkám neodmysliteľne patrí dobrý chlieb. S vôňou čerstvo upečeného chleba sa spájajú slová pohodlie, domov a rodina a dnes Vám jeden pripravím.

INGREDIENCIE na chlieb
  • 530 g hladkej múky

  • 30 g ražnej múky

  • 310 ml vody

  • 14 g morskej soli

  • 150 g kvásku

  • 1 g suchého droždia

INGREDIENCIE na kvások
  • 70 g hladkej múky

  • 70 ml vody

  • 20 g  kvásku

POSTUP

  • Pripravíme si kvások. Zmiešajte 20 g už hotového kvásku so 70 g pšeničnej hladkej múky a 70 ml vody izbovej teploty. Prikryte a nechajte rásť.

  • V miske spojte vodu izbovej teploty s kváskom, pridajte pšeničnú a ražnú múku.

  • Zmes dôkladne premiešajte, aby sa vytvorila homogénna hmota. Zmes v miske upravíme na placku približne rovnakej hrúbky. Misku prikryjeme fóliou a necháme 20 – 30 minút pracovať.

  • Po 20 minútach sa cesto stane húževnatejšie a pružnejšie, pridáme všetku soľ a začneme miesiť.

  • Miesiť môžete buď v kuchynskom robotovi alebo ručne. Ručne to trvá asi 15 minút, kým sa cesto nestane hladkým. Cesto vložíme do misky vymastenej rastlinným olejom, prikryjeme fóliou a uložíme na teplé miesto, aby nám cesto pracovalo.

  • Každú hodinu musíme cesto premiesiť. Položte cesto na stôl a zmáčknite ho do obdĺžnikového tvaru. Každú stranu preložte smerom do stredu. Toto spravte dva krát.

  • Po druhom miesení dáme cesto na 30 až 60 minút na teple miesto aby nabralo objem. Po tomto čase ho ešte raz premieste, vytvarujte do lopty a ešte ho nechajte na 20 minút odpočinúť.

  • Po 20 minútach rozdeľte cesto na 2 časti, sformujte chlieb a nechajte ho stáť na teplom mieste ďalšie 1,5 – 2 hodinky. Tento proces sa nazýva korektúra a často sa vykonávajú v špeciálnych košoch. Nám však bude stačiť akákoľvek miska alebo nádoba , do ktorej je potrebné vložiť bavlnenú utierku alebo ľanový uterák.

  • Pol hodinky pred pečením chleba zapnite rúru a nastavte teplotu na 230°C, aby sa správne zahriala. Položte prázdnu panvicu na spodok rúry, aby sa zahriala spolu s rúrou.

  • Položte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Na ceste spravte zárezy. Tie pomáhajú pečeniu. Najlepšie nám to išlo bežnou žiletkou, hĺbka zárezu asi 5 – 7 mm.

  • Keď sa rúra zohreje, vložte plech s cestom do rúry a rýchlo zavrite. Následne do vloženej panvice nalejte pol šálky vriacej vody a rúru opäť zavrite. Po 10 minútach otvorte na chviľku rúru, aby sa uvoľnila prebytočná para. Zatvorte dvierka, znížte teplotu na 210°C a pečte chlieb ešte takých 20 minút.

  • Následne vyberieme chlieb a nechajte vychladnúť.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!