Výnimočný dezert, ktorý urobí deň krajším „Cherry Lady“
Výnimočný dezert, ktorý urobí deň krajším „Cherry Lady“
RECEPT
Výnimočný dezert, ktorý urobí deň krajším "Cherry Lady"
INGREDIENCIE cesto
8 vaječných bielkov
4 vaječné žĺtky
150g mletý mak
150g kokos
100g kryštálový cukor
100g mleté mandle
INGREDIENCIE krém
500ml mlieko
3pl kryštálový cukor
1bal. vanilínový cukor
4 vaječné žĺtky
2pl čerešňový likér
1bal. vanilkový puding
2pl zlatý klas
250g maslo
INGREDIENCIE čerešňová vrstva
450g mrazené čerešne
4pl kryštálový cukor
2pl citrónová šťava
2čl kukuričný škrob
2,5čl prášková želatína
INGREDIENCIE poleva
200g smotana na šľahanie
100g biela čokoláda
1pl prášková želatína
25ml voda + 25ml citrónová šťava
POSTUP
Cesto - bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame cukor a vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Po jednom pridáme pridáme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou vmiešame mak, kokos a mleté mandle. Pripravené cesto rozdelíme na 2 časti, rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme 2 rovnako veľké pláty. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút, po upečení necháme vychladnúť.
Čerešňová vrstva - do hrnca dáme čerešne, pridáme cukor, citrónovú šťavu a premiešame. Škrob rozmiešame v 2pl vody, pridáme k čerešňovej zmesi, privedieme k varu a odstavíme z ohňa. Želatínu rozpustíme v 2pl vody, pridáme do horúcej čerešňovej zmesi, dôkladne premiešame a necháme mierne vychladnúť.
Krém - v 200ml mlieka metličkou rozmiešame žĺtky, pudingový prášok, zlatý klas, cukor, vanilku. Zvyšné mlieko privedieme k varu, prilejeme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, po častiach k nemu zašľaháme vychladnutý pudingový krém, pridáme citrónovú šťavu a likér.
Na jeden upečený plát cesta navrstvíme čerešňovú zmes, navrstvíme pudingový krém a na vrch priložíme druhý plát upečeného cesta.
Poleva - želatínu rozpustíme vo vode zmiešanej s citrónovou šťavou, keď želatína napučí, zohrejeme ju na miernom ohni, kým sa rozpustí. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu spolu so smotanou, tenkým prúdom pridáme rozpustenú želatínu, dôkladne premiešame a rozotrieme na vrch koláča.
Leave A Comment