Výnimočný dezert, ktorý urobí deň krajším „Cherry Lady“

RECEPT

Výnimočný dezert, ktorý urobí deň krajším "Cherry Lady"

INGREDIENCIE cesto
  • 8 vaječných bielkov

  • 4 vaječné žĺtky

  • 150g mletý mak

  • 150g kokos

  • 100g kryštálový cukor

  • 100g mleté mandle

INGREDIENCIE krém
  • 500ml mlieko

  • 3pl kryštálový cukor

  • 1bal. vanilínový cukor

  • 4 vaječné žĺtky

  • 2pl čerešňový likér

  • 1bal. vanilkový puding

  • 2pl zlatý klas

  • 250g maslo

INGREDIENCIE čerešňová vrstva
  • 450g mrazené čerešne

  • 4pl kryštálový cukor

  • 2pl citrónová šťava

  • 2čl kukuričný škrob

  • 2,5čl prášková želatína

INGREDIENCIE poleva
  • 200g smotana na šľahanie

  • 100g biela čokoláda

  • 1pl prášková želatína

  • 25ml voda + 25ml citrónová šťava

POSTUP

  • Cesto - bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame cukor a vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Po jednom pridáme pridáme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou vmiešame mak, kokos a mleté mandle.  Pripravené cesto rozdelíme na 2 časti, rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme 2 rovnako veľké pláty. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút, po upečení necháme vychladnúť.

  • Čerešňová vrstva - do hrnca dáme čerešne, pridáme cukor, citrónovú šťavu a premiešame. Škrob rozmiešame v 2pl vody, pridáme k čerešňovej zmesi, privedieme k varu a odstavíme z ohňa. Želatínu rozpustíme v 2pl vody, pridáme do horúcej čerešňovej zmesi, dôkladne premiešame a necháme mierne vychladnúť.

  • Krém - v 200ml mlieka metličkou rozmiešame žĺtky, pudingový prášok, zlatý klas, cukor, vanilku. Zvyšné mlieko privedieme k varu, prilejeme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.  Maslo vyšľaháme do peny, po častiach k nemu zašľaháme vychladnutý pudingový krém, pridáme citrónovú šťavu a likér.

  • Na jeden upečený plát cesta navrstvíme čerešňovú zmes, navrstvíme pudingový krém a na vrch priložíme druhý plát upečeného cesta.

  • Poleva - želatínu rozpustíme vo vode zmiešanej s citrónovou šťavou, keď želatína napučí, zohrejeme ju na miernom ohni, kým sa rozpustí. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu spolu so smotanou, tenkým prúdom pridáme rozpustenú želatínu, dôkladne premiešame a rozotrieme na vrch koláča.

  • Dobrú chuť

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!