Výborný makový zákusok so žĺtkový krémom, vhodný na každú príležitosť!

Sladká dobrota, na ktorej si všetci pochutia!

RECEPT

Výborný makový zákusok so žĺtkový krémom, vhodný na každú príležitosť!

Sladká dobrota, na ktorej si všetci pochutia!

INGREDIENCIE na makové cesto
  • 6 bielok

  • 250g mletý mak

  • 180g kryštálový cukor

  • 80g hladká múka

  • 30ml olej

  • 1 vanilínový cukor

  • štipka soli

INGREDIENCIE na bielkové cesto

  • 3 bielky

  • 80g kryštálový cukor

  • 50g polohrubá múka

  • 20ml olej

  • 1ks vanilkový cukor

  • štipka soli

INGREDIENCIE na krém
  • 6 žĺtok

  • 500ml mlieko

  • 150g kryštálový cukor

  • 30g kukuričný škrob

  • 1 vanilkový lusk

  • štipka soli

  • 250g maslo

  • biela čokoláda alebo kokos na posypanie

POSTUP

  • Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Prišľaháme cukor, vanilínový cukor a vyšľaháme lesklý sneh. Pridáme olej, zmiešanú múku s makom a vmiešame do snehu.

  • Hotové cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú časť cesta natrieme na plech(30x20) vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov 2-3 minúty, teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte 12-15 minút. Takto upečieme obidva makové pláty a necháme vychladnúť.

  • Na bielkové cesto si vyšľaháme bielky so štipkou soli, pridáme cukor, vanilínový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme olej, vmiešame múku a natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov 2 minúty, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte 12 - 15 minút. Necháme vychladnúť.

  • Pripravíme si krém. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, pridáme dužinu z vanilkového lusku, škrob, štipku soli a trochu mlieka. Všetko vymiešame metličkou. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca, privedieme k varu, potom vlejeme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding. Zakryjeme ho potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo si vymiešame do peny a postupne k nemu zašľaháme vychladnutý puding.

  • Na makový plát natrieme 1/3 pripraveného pudingového krému, položíme bielkový plát, natrieme 1/3 krému, na vrch dáme druhý makový plát a natrieme zvyšným krémom. Vrch posypeme strúhanou bielou čokoládou alebo kokosom a odložíme aspoň na 2h do chladničky.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj: sovkusom.ru