Slávnostný dezert „NAPOLEON TORTA“! Jedinečný krémový zákusok, ktorému ťažko odolať!
Slávnostný dezert „NAPOLEON TORTA“! Jedinečný krémový zákusok, ktorému ťažko odolať!
RECEPT
Slávnostný dezert „NAPOLEON TORTA“! Jedinečný krémový zákusok, ktorému ťažko odolať!
INGREDIENCIE na cesto
700g hladká múka
400g maslo
150ml voda
2 vajcia
1PL ocot
štipka soli
INGREDIENCIE na krém
1L mlieka
300g kryštálový cukor
200g maslo
100g hladká múka
8 žĺtok
2 vanilínové cukre
POSTUP
Vajcia si rozšľaháme spolu s vodou, štipkou soli a octom.
Na dosku dáme preosiatu múku, pridáme na kocky nakrájané maslo. Ručne vypracujeme jemnú mrveničku a do stredu urobíme jamku. Do jamky nalejeme zmes z vajec a rukami vypracujeme cesto. Pripravené cesto dáme do vrecka a necháme odpočívať v chlade 1,5 hodiny.
Potom si cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a vytvarujeme hladké guľky. Každú guľku si vyvaľkáme na jemne pomúčenom papieri na pečenie na veľmi tenký plát. Pomocou tortovej obruče vyrežeme kruh, ale kraje neoddeľujeme.
Plát aj s papierom na pečenie dáme na plech a kruh popicháme husto vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 12 - 15 minút. Po upečení oddelíme okraje cesta od kruhu a plát si uložíme na plochý tanier alebo podnos, okraje si dáme do misy.
Takto si upečieme všetkých 12 guliek. Upečené pláty si poukladáme na seba a všetky odrezky do jednej misy.
Pripravíme si plnku. Žĺtky s cukrom si vyšľaháme do peny(trochu cukru si necháme do mlieka). K vyšľahaným vajciam postupne pridávame preosiatu múku a vyšľaháme.
V hrnci si zohrejeme mlieko s trochou cukru a vanilínovým cukrom. Keď začne mlieko vrieť, znížime teplotu a za stáleho miešania pomaly pridáme vyšľahané vajcia s múkou a uvaríme krém. Pripravený krém necháme za občasného miešania vychladnúť. Maslo si vyšľaháme mixérom a postupne pridávame vychladnutý krém.
Plnkou si naplníme upečené pláty. Každý plát natrieme približne 3-4PL krému, tak aby nám zostal aj krém na potretie torty na vrchnú vrstvu a boky.
Odrezky z upečených plátov si v mixéri rozmixujeme nadrobno a obsypeme nimi celú tortu.
Leave A Comment