Šišky rozhodne nepatria medzi diétne jedlá. Majú veľa cukru a navyše sú nasiaknuté olejom z vyprážania.

Sú však také lahodné a jedinečné, že málokomu z nás sa podarí raz za čas nezhrešiť.

RECEPT

Šišky rozhodne nepatria medzi diétne jedlá. Majú veľa cukru a navyše sú nasiaknuté olejom z vyprážania.

Sú však také lahodné a jedinečné, že málokomu z nás sa podarí raz za čas nezhrešiť.

Potom sa oplatí vyskúšať túto verziu tejto pochúťky, nie vyprážanú na oleji, ale pečenú v rúre.

INGREDIENCIE
  • 0,5 kg pšeničnej polohrubej múky

  • 0,2 litra mlieka

  • 4 žĺtky

  • 6 lyžíc práškového cukru

  • 10 gramov masla

  • štipka soli

  • 40 g čerstvého droždia alebo 14 g sušeného droždia

  • krém (alebo džem) na náplň

  • práškový cukor na posypanie

POSTUP

  • Vajcia vyberte vopred z chladničky, mlieko mierne zohrejte (malo by byť teplé), v hrnci rozpustite maslo.

  • Urobte kvások. Vo veľkej mise zmiešame 1 polievkovú lyžicu múky, 1 polievkovú lyžicu cukru a 3 polievkové lyžice teplého mlieka, dôkladne premiešame a pridáme rozdrobené čerstvé droždie alebo sušené droždie.

  • Premiešame a odložíme na teplé miesto na 15 minút.

  • Keď kvások začne pracovať, pridáme doň ostatné suroviny: múku, žĺtky, cukor, maslo, soľ a zalejeme mliekom.

  • Suroviny dôkladne premiešajte, môžete to urobiť ručne alebo použiť mixér (háky na kysnuté cesto). Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto odpočívať približne 1 hodinu.

  • Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou. Vytvarujte guľu a rozdeľte ju na 14 rovnakých častí a vytvarujte z nich mierne sploštené guličky.

  • Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (od seba odložíme, lebo ešte narastú), potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme 20 minút kysnúť.

  • Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov na horný a spodný ohrev.

    Po vykysnutí vložíme šišky do rúry na strednú priečku a pečieme asi 20 minút.

  • Pred vychladnutím plňte pomocou cukrárskeho vrecka alebo injekčnej striekačky náplň (krém alebo džem).
  • Šišky posypeme práškovým cukrom až po vychladnutí.
  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!