Mak a čerešne sú výborná kombinácia, dôkazom je aj tento vynikajúci dezert „makovo-čerešňové kocky“

RECEPT

Mak a čerešne sú výborná kombinácia, dôkazom je aj tento vynikajúci dezert "makovo-čerešňové kocky"

INGREDIENCIE cesto
  • 350g hladká múka

  • 200g maslo

  • 100g práškový cukor

  • 2 žĺtky

  • 1/2bal. prášok do pečiva

  • 2pl kyslá smotana

  • štipka soli

INGREDIENCIE maková plnka

  • 200g mletý mak

  • 80g práškový cukor

  • 200ml horúce mlieko

  • nastrúhaná kôra z citróna

  • 7pl krupica

  • 4pl marhuľový džem

  • 2 vaječné bielky

INGREDIENCIE čerešňová plnka
  • 1 čerešňový kompót bez kôstok

  • 4pl kryštálový cukor

  • 1čl škorica

  • 1,5 bal. vanilkový puding

POSTUP

  • V mise zmiešame sypké suroviny, pridáme maslo, žĺtky, kyslú smotanu a rukami vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 2 rovnaké časti, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky.

  • Čerešňová plnka - čerešne rozmixujeme spolu so šťavou, pridáme cukor, škoricu, vmiešame puding a dáme variť. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.

  • Maková plnka - mak zmiešame s cukrom, pridáme nastrúhanú kôru z citróna, zalejeme horúcim mliekom a dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh. Do makovej zmesi pridáme krupicu, lekvár, premiešame a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

  • Plech vystelieme papierom na pečenie, cesto si vyvaľkáme, preložíme na plech, navrstvíme makovú plnku, potom čerešňovú plnku a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom.

  • Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35-40 minút, po upečení necháme vychladnúť.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj:  webcukraszda.hu