Lahodný dezert vhodný aj na výnimočné príležitosti „Karamelové rezy“!

RECEPT

Lahodný dezert vhodný aj na výnimočné príležitosti „Karamelové rezy“!
INGREDIENCIE na cesto
  • 100g mleté vlašské orechy

  • 100g kryštálový cukor

  • 100g polohrubá múka

  • 8 bielkov

  • 2ks vanilkový cukor

  • štipka soli

  • nastrúhaná kôra z citróna(nemusí byť)

INGREDIENCIE na krém

  • 500ml mlieko

  • 50ml voda

  • 100g kryštálový cukor

  • 100g hladká múka

  • 5 žĺtkov

  • 30g škrob

  • 250ml smotana na šľahanie + 100g práškový cukor + 1čl vanilkový extrakt

INGREDIENCIE na polevu
  • 150g čokoláda

  • 70ml mlieko

POSTUP

  • Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny. Postupne k nim zašľahávame cukor, kým nám vznikne lesklý tuhý sneh.

  • Múku zmiešame s mletými orechmi a vmiešame do snehu z bielkov, pridáme citr. kôru(voliteľné) a zmiešame.

  • Malý hlboký plech(alebo formu) vystelieme papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

  • Do hrnca dáme roztopiť cukor s vodou na miernom ohni. Keď začne cukor karamelizovať, hrniec odstavíme z ohňa a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Potom zapracujeme za stáleho miešania múku a škrob. Žĺtky rozšľaháme, prilejeme k nim trochu mlieka z hrnca, zmiešame a nalejeme všetko späť do hrnca.

  • Na miernom ohni povaríme 5 - 7 minút, pokým sa suroviny spoja. Uvarený krém prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 2h do chladničky.

  • Šľahačku s cukrom si vyšľaháme, vychladnutý krém si prešľaháme mixérom a postupne k nemu zašľaháme šľahačku.

  • Koláč prerežeme na 2 časti, vrchnú tenšiu. Spodný plát natrieme krémom, priložíme tenším plátom a mierne pritlačíme.

  • Nad parou si roztopíme čokoládu s mliekom, miešame pokým sa rozpustí a polejeme ňou vrch koláča. Ozdobíme mletými orechmi a dáme na noc chladiť.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj: kiloretete.ro