Koláč nášho detstva, ktorý nikdy neomrzí „METROVÝ KOLÁČ“

RECEPT

Koláč nášho detstva, ktorý nikdy neomrzí „METROVÝ KOLÁČ“

INGREDIENCIE cesto
  • 5 vajec

  • 240g hladká múka

  • 240g kryštálový cukor

  • 1 bal. prášok do pečiva

  • 1dl voda

  • 3PL olej

  • 2PL kakao

  • štipka soli

INGREDIENCIE krém

  • 400ml mlieko

  • 250g maslo

  • 1bal. puding v prášku punčový

  • 2PL kryštálový cukor

  • rumová aróma

INGREDIENCIE poleva
  • 200g čokoláda

  • 50ml olej

POSTUP

  • Bielky so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, za stáleho miešania pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

  • Formy na srnčí chrbát(2ks) si vymastíme, vysypeme múkou. Pripravené cesto si rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu cesta nalejeme do pripravenej formy. Do druhej polovice cesta pridáme kakao, dobre premiešame a vylejeme do druhej formy.

  • Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 - 25 minút. Upečené prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

  • Pripravíme si krém. Mlieko 300ml dáme variť do hrnca. V 100ml mlieka rozmiešame pudingový prášok, cukor a pár kvapiek rumovej arómy, po zovretí vylejeme k mlieku a uvaríme si puding. Za občasného miešania necháme ochladiť, do vlažného pudingu vmiešame maslo izbovej teploty a dáme na chvíľu do chladničky.

  • Upečené cestá si nakrájame podľa "srnčieho vzoru" a striedavo zlepíme svetlé a tmavé cesto vychladnutým krémom.

  • Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu s olejom a polejeme na hotový koláč, necháme stuhnúť a odložíme na pár hodín do chladu. Na záver koláč nakrájame šikmo, aby sme mali pekný rez.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!