Koláč nášho detstva, ktorý nikdy neomrzí „METROVÝ KOLÁČ“
Koláč nášho detstva, ktorý nikdy neomrzí „METROVÝ KOLÁČ“
RECEPT
Koláč nášho detstva, ktorý nikdy neomrzí „METROVÝ KOLÁČ“
INGREDIENCIE cesto
5 vajec
240g hladká múka
240g kryštálový cukor
1 bal. prášok do pečiva
1dl voda
3PL olej
2PL kakao
štipka soli
INGREDIENCIE krém
400ml mlieko
250g maslo
1bal. puding v prášku punčový
2PL kryštálový cukor
rumová aróma
INGREDIENCIE poleva
200g čokoláda
50ml olej
POSTUP
Bielky so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, za stáleho miešania pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Formy na srnčí chrbát(2ks) si vymastíme, vysypeme múkou. Pripravené cesto si rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu cesta nalejeme do pripravenej formy. Do druhej polovice cesta pridáme kakao, dobre premiešame a vylejeme do druhej formy.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 - 25 minút. Upečené prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Pripravíme si krém. Mlieko 300ml dáme variť do hrnca. V 100ml mlieka rozmiešame pudingový prášok, cukor a pár kvapiek rumovej arómy, po zovretí vylejeme k mlieku a uvaríme si puding. Za občasného miešania necháme ochladiť, do vlažného pudingu vmiešame maslo izbovej teploty a dáme na chvíľu do chladničky.
Upečené cestá si nakrájame podľa "srnčieho vzoru" a striedavo zlepíme svetlé a tmavé cesto vychladnutým krémom.
Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu s olejom a polejeme na hotový koláč, necháme stuhnúť a odložíme na pár hodín do chladu. Na záver koláč nakrájame šikmo, aby sme mali pekný rez.
Leave A Comment