Jeden z najlepších dezertov, ktorý Vám rozhodne vyčarí úsmev na tvári!
Jedinečný koláč „Pani Walewska“, ktorý nás očaril!

RECEPT

Jeden z najlepších dezertov, ktorý Vám rozhodne vyčarí úsmev na tvári!
Jedinečný koláč „Pani Walewska“, ktorý nás očaril!
INGREDIENCIE na cesto
  • 400g hladká múka

  • 200g maslo izbovej teploty

  • 100g práškový cukor

  • 4 vaječné žĺtky

  • 3PL kyslá smotana

  • 1čl prášok do pečiva

  • džem z čiernych ríbezlí na potretie

INGREDIENCIE na krém

  • 500ml mlieko

  • 3PL kryštálový cukor

  • 3 žĺtky

  • 2PL hladká múka

  • 1čl škrob

  • 200g maslo izbovej teploty

INGREDIENCIE na snehovú vrstvu
  • 4 vaječné bielky

  • 180g cukor krupica

  • 1čl škrob

  • štipka soli

POSTUP

  • Do misy preosejeme hladkú múku s práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo a rukami vypracujeme mrveničky. Potom pridáme žĺtky, práškový cukor, kyslú smotanu, dobre premiešame a urobíme z cesta bochník.

  • Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

  • Zatiaľ si z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach k nemu zašľaháme cukor.

  • Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na veľkosť plechu(25x30) a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto rozotrieme hrubú vrstvu ríbezľového džemu a na to navrstvíme a uhladíme vyšľahaný sneh.

  • Pripravený koláč dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov približne 35 - 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

  • Pripravíme krém. Polovicu mlieka s cukrom nalejeme do hrnca a dáme variť. V druhej polovici vymiešame žĺtky, múku a škrob. Zmes prilejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustí krém. Necháme vychladnúť.

  • Maslo si vyšľaháme mixérom a po častiach zašľaháme vychladnutý krém.

  • Upečené cesto rozrežeme na 2 polovice. Na jednu polovicu natrieme pripravený krém, priložíme druhou polovicou korpusu, mierne pritlačíme a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.

  • Dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept so svojimi priaťelmi!

zdroj: nagyireceptje.hu